Bane: Moja pesma nije kopija

0

Nisam sujetan: Bane Vasić
 

– Ne ljutim se na Kukija, svako ima pravo na svoje mišljenje. Kod mene nema sujete te vrste. Ali, moja pesma nije nikakva kopija. Nemam nameru da se pravdam, potpuna je slučajnost da su dva takta foršpila ista, ali nisam ni prvi, ni poslednji kome se to desilo. I ja sam se iznenadio pre mesec i po dana kada su mi na to ukazali tamburaši sa kojima sarađujem. Bili smo na nekoj svirci u Aranđelovcu, kad su me pitali: "Vaske, je si li ti maznuo "Žal"? Nasmejao sam se i rekao da su mi oni pomogli u tome, ne shvatajući na šta aludiraju. A, onda su mi odsvirali Kalezićevu pesmu. Bio sam iznenađen, jer mi ni na kraj pameti nije bilo da uradim pesmu koja će ličiti na neku drugu. Eto, tačno je da foršpili imaju sličnosti, kao što i atmosfera moje pesme "Žal" možda podseća na Manjifika i "Pukni zoro" iz filma "Montevideo". Bilo kako bilo, "Žal" je postao veliki hit! – kaže Vasić, koji je sarađivao sa Kukijem i za koga kaže da je odličan pevač i čovek.

– Može Kuki da priča da nema u ponudi dobrih pesama, da se autori ponavljaju i da su potrošeni, ali to nije istina. Mislim da on samo nema para da plati kvalitetne pesme, pa zato jadikuje – rekao je Vasić.

 

Kapa dole: Miša Mijatović

Poznati kompozitor Miša Mijatović, autor brojnih hitova smatra da je pesma "Žal" vanserijski hit.

– Dobro znam Kalezićevu pesmu "Šta će meni vino" koju je komponovao Miša Marković. Lepa pesma, bezbroj puta sam je svirao na nastupima. Tačno je da uvodni deo "Žala" ima sličnosti sa tom kompozicojom, ali to je zanemarljivo. Daleko od toga da su identične i da je Banetova pesma plagijat. Pa, danas ima sijaset primera u kojima se pesme novijeg datuma minimalno razlikuju od nekih starih hitova i nikom ništa zbog toga. U muzici se to dešava, nekad slučajno, a nekad i namerno – objašnjava Mijatović i dodaje:

– Glavni pečat pesmi "Žal" dao je Šaban svojom maestralnom interpretacijom. Ne pamtim da je snimljena bolja kompozicija poslednjih deceniju-dve. Što bi se reklo – kapa dole, i autoru, a posebno izvođaču – kaže Miša.

 

Pesma s dušom

Sve najbolje: Slavko Stefanović Slavkoni

– O pesmi "Žal" mogu da kažem sve najbolje. Bane je odličan harmonikaš i jedan od retkih autora koji pravi pesme pravih vrednosti, sa dušom. On ima muzičarsko znanje i umešnost sviranja, ne štancuje pesme koje liče jedna na drugu. Tačno se zna kad pesmu napiše vrstan muzičar koji zna note, ume da svira, čuje i oseti sve što treba, za razliku od onih koje sklepaju takozvani kompozitori, udarajući o kafanski sto, kad im se kobojagi dođe inspiracija – kaže kompozitor Slavko Stefanović Slavkoni, koji veruje da su se Vasiću ta dva uvodna takta koja liče na Kalezićevu pesmu slučajno potkrala.

Slično mišljenje ima i kompozitor Rama Demir, saradnik Džeja Ramadanovskog, Muharema Serbezovskog, Kemala Montena…

– Pažljivo sam preslušao obe pesme, nema ni govora o krađi, kopiji, plagijatu. Minimalna sličnost postoji u foršpilu, i to je sve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here