Banjaluka se raduje dijaspori

0

Predstavnici klubova sa ministrom Mutavdžijom
 

O radu predstavništva govorio je domaćin Mića Ćetković, dok je ministar Mutavdžija prisutne upoznao sa strukturom resora koje vodi, aktivnostima Vlade RS i sa aktuelnim problemima sa kojima se susreće Republika Srpska i naporima da se ona održi i ojača.

Mutavdžija je istakao da su za Vladu RS od velikog značaja dva državna univerziteta u RS za koje grade četiri studentska doma, gde će studenti za 40 evra mesečno imati smeštaj i hranu.

On je saslušao i želje i potrebe predstavnika dijaspore na predstojećoj Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore (8. i 9. jun), izrazivši nadu da će Vlada RS kao i grad Banjaluka biti dobri domaćini. On nije krio zadovoljstvo što će veliki broj mladih Srba biti u glavnom gradu Srpske i što će se družiti sa vršnjacima, ne samo iz Banjaluke već i iz celog sveta. Svaki od predstavnika klubova je ukratko predstavio svoje udruženje, a bilo je reči i o uključivanju Srba iz RS na predstojećim izborima, koji će se održati u oktobru.

– Smatram da je ovaj sastanak bio konstruktivan, a ministar nije samo posetio predstavništvo, već je bio gost Savezne smotre folklora Nemačke, gde je i pored brojnih obaveza pogledao nastupe svih 20 folklornih ansambala – naglasio je Ćetković.
Naredno druženje je planirano u Banjaluci za vreme Evropske smotre folklora.
 

Učesnici sastanka

Na sastanku u Predstavništvu RS pored domaćina Miće Ćetkovića prisustvovali su generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović, sveštenik Radoslav Pajić, đakon Dragoslav Ćorković, Tomislav Sofranić ispred društva Sloga, Diana Bizić iz društva Morava, Đoko Đokić iz "Svetog Save", Milan Bojanović ispred društva Kozara, Vlado Spasojević iz folklornog ansambla RS (svi iz Štutgarta) Milorad Đurić ispred kluba Srpsko jedinstvo iz Ludvigzburga, članovi uprave Saveza srpskih udruženja Milorad Jancer i Boško Marić i Darko Mišić, predsednik omladine Srba u Švedskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here