Bankarima bonusi do milijardu evra

0

U proseku, svaki od 3.500 profesionalnih berzanskih stručnjaka koji rade za francuske banke ili filijale stranih finansijskih institucija dobiće, pored uobičajene zarade, i popriličan dodatak u visini od najmanje 286.000 evra, navodi "Mond", ukazujući da se za iskusne i poznate "operatere tržista" ova suma udvostručava.

 

"U ovakvim okolnostima ne može se govoriti ni o kakvoj ‘umerensoti’ francuskih banaka", ističe list, dodajući da Pariz, kao jedan od evropskih finansijskih centara, ozbiljno zaostaje za Londonom kada su u pitanju bonusi.

 

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je u decembru objavio da planira uvođenje poreza na premije visokih bankarskih službenika. On je tada rekao da "normalnim" smatra godišnje bonuse od 27.000 evra, a da bi sve iznad toga moralo da se oporezuje. Ova mera, međutim, ukazuju pomatrači, neće radikalno uticati na isplatu premija, koje će, prema pisanju pariskog lista, ostati na "neproporcionalno visokom nivou".

Bonusi za pariske finansijske eksperte u visini od milijarde evra bili bi dovoljni da se isplati minimalna zarada za celu godinu za 62.000 Francuza, prenela je ruska agencija Itar Tas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here