BANKROT: Srbija dužna 25 milijardi evra!

0

Srbija srlja u krizu javnog duga jer smo sa dve milijarde deficita predviđenih u ovoj godini negativni rekorderi u Evropi (Foto: Ilustracija)
 

– Za dve godine srpska vlada nije sprovela velike strukturne reforme i rezultat toga je da se zemlja sve brže zadužuje. Kako sada stvari stoje, to će se nastaviti i u naredne dve godine i to nije samo posledica razornih poplava koje su napravile dodatnu štetu. Bojim se da Srbija ide u pravcu krize javnog duga, odnosno bankrota – kaže Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

 

Poražavajuće brojke

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić je u skupštinskoj raspravi podsetio je da je javni dug krajem 2012. godine bio 15 milijardi evra i da je činio 46 odsto bruto domaćeg proizvoda, a da se za 2014. godinu prognozira 25 milijardu evra, što dovoljno govori o rezultatima poslednje Dve vlade Srbije.

Informacije o stanju javnih finansija u Srbiji ostale su pre dva dana u senci skandala u policiji i aferi s falsifikovanim doktoratima. U medijima ni izbliza nisu prostor zavredeli podaci o alarmantnom stanju u srpskoj ekonomiji. Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković podseća da štednja u državnoj potrošnji nema alternativu i da ukoliko zemlja ne dovede u red javne finansije, rizikuje krizu javnog duga.

Da bi se izbegla kriza javnog duga, potrebni su, kako je naveo Savet, oštre mere Vlade već u ovoj godini i kredibilan plan smanjenja deficita na srednji rok. U međuvremenu je MMF upozorio da bi deficit državnog budžeta Srbije, ako se ne promeni fiskalna politika, ove godine mogao da premaši osam odsto bruto domaćeg proizvoda.

Kreditne aktivnosti banaka i dalje su male, uprkos likvidnosti poslovnih banaka, a raste broj problematičnih zajmova. Jednostavno rečeno, sve više preduzeća i građana nije više u stanju da plaćaju svoje zajmove.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da su glavni razlog za neprekidno slabljenje dinara prema evru neodržive javne finansije. On je objasnio da je kurs "samo visoka temperatura", iza koje stoje neodržive javne finansije, kao "zapaljenje".

– Narodna banka Srbije u takvoj situaciji ne može suštinski mnogo da učini, osim onoga što i sada radi, odnosno da interveniše na deviznom tržištu i vrši pritisak na što bržu fiskalnu konsolidaciju – kaže Petrović koji je izneo i crni scenario ukoliko država ne reaguje:

– U slučaju da se mere štednje ne sprovedu, Srbiji preti eksplozija javnog duga i budžetskog deficita, što podrazumeva eksploziju inflacije i kursa dinara, masovna otpuštanja, pad plata i penzija – kaže on.

 

Kako izbeći recesiju?

Poslanik Srpske napredne stranke Veroljub Arsić izneo je i kritiku na izveštaj Fiskalnog saveta jer u njemu nema, kako je naveo, analize koja bi pokazala koliko bi predložene rigorozne štednje uticale na privredu.
– Kažu da treba da se uštedi, ali nisam video analizu koja bi pokazala koliko država može da uštedi, a da ne uđe u recesiju, jer kada smanjujete budžet, vi smanjujete i privrednu aktivnost – kazao je Arsić.

Samo dva dana pre nego što je Fiskalni savet objavio svoj izveštaj o radu, i centralna banka je dala podatke zbog kojih bi mnogi u zemlji trebalo da stave prst na čelo.
Analiza duga koju je objavila Narodna banka Srbije pokazala je da je spoljni dug Srbije u prva tri meseca ove godine smanjen za 338,2 miliona evra, dok je sa druge strane javni dug u porastu za 365,8 miliona evra.

"Spoljni dug Srbije, odnosno ukupna zaduženost države i privatnih preduzeća prema stranim poveriocima, iznosio je 25,5 milijardi evra, dok je sa druge strane javni dug, odnosno ukupna zaduženost države i javnog sektora, na kraju marta iznosio 20,5 milijardi evra", navodi NBS.

Srbiji curi vreme da učini nešto što bi zemlju spaslo ambisa. Problem je tim pre veći jer nemamo aranžman pomoći Međunarodnog monetarnog fonda, nemamo ni Evropsku uniju sa njenim stabilizacionim fondovima iza sebe, a ni na međunarodnom tržištu kapitala nećemo moći još dugo da pozajmljujemo jer se već sad postavlja pitanje da li ćemo moći da vratimo kredite koje smo uzeli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here