Baro: Predlažem da se vize ukinu

0

Žak Baro

 

Potpredsednik Baro, zadužen za pitanja pravosuđa, sloboda i bezbednosti, u čijoj nadležnosti se nalazi i vizni dosije čestitao je građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije na viznoj liberalizaciji i pohvalio ostvareni napredak u reformama.

 

"Predložiću, dakle, ministrima unutrašnjih poslova i pravosuđa, koji će se sastati 30. novembra, da vize budu ukinute.Verujem da oko toga neće biti problema. Sve je odlično pripremljeno i eksperti zemalja članica EU mogli su da se uvere da su postavljeni uslovi ispunjeni," kazao je Baro.

 

Baro je pozdravio i ostvarene rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji.

 

"Napredak je ostvaren i sada treba nastaviti tim putem. Sudska reforma je dobro počela, naročito reforma procedure u okviru krivičnog zakona. No, napori sada moraju da budu nastavljeni jer smo sa poslednje dve članice koje su ušle u Evropsku uniju imali teškoća," primetio je Baro.

 

Potpredsednik EK je poručio da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ključni element za evropske integracije zapadnog Balkana.

 

Baro je, u tom kontekstu, ocenio da je za Srbiju, u pocesu podnošenja zahteva za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropsku uniju, "najbolje da bude sleđen uobičajeni postupak. Smatram da ničemu ne bi služilo preskakati etape," kazao je on.

On, međutim, nije mogao da se izjasni da li može da bude ostvaren zahtev Grčke i Italije da zemlje zapadnog Balkana u EU uđu do 2014. godine, pošto "sve zavisi od uloženih napora."

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here