Barozo Rusiji i Ukrajini: Nađite rešenje!

0

Dve zemlje treba da učine napor i prevaziđu problem: Žoze Manuel Barozo
 

"Želeo bih još jednom da pozovem dve zemlje da učine napor i angažuju se… zbog svog kredibiliteta", rekao je Barozo na ekonomskom forumu u Santanderu, nakon što je Rusija obustavila isporuke gasa Ukrajini.

 

Barozo je istakao da je "predlog koji je na stolu, jedan dobar predlog", ocenjujući da će sporazum omogućiti Rusiji da naplati dugovanja Ukrajine, a Ukrajini da dobije garancije da će cena gasa u budućnosti biti pravedna.

 

Istekao rok Ukrajincima, od sada će gas plaćati unapred

 

"Komisija je posrednik u tom problemu", dodao je Barozo i precizirao da je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger u kontaktu s dve zemlje i s ruskim energetskim gigantom Gaspromom.

 

Ruski Gasprom je, kao što je i najavio, jutros obustavio isporuke gasa Ukrajini dok ne isplati deo duga u iznosu od 1,951 milijardu dolara, i uveo plaćanje unapred za gas.

 

Ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan izjavio je danas da je Rusija smanjila "na nulu" isporuke gasa, ali da će gas namenjen Evropi nastaviti da ide preko ukrajinske teritorije.

 

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger upozorio je, međutim, da bi Evropa mogla da ima problema sa snabdevanjem gasom tokom zime.

 

Oko 15 odsto gasa namenjenog Evropi prelazi preko ukrajinske teritorije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here