pixabay.com
Britanski vojnici

Kopnene snage Velike Britanije ne mogu da se suprotstave Rusiji ako dođe do rata, piše BBC, pozivajući se na Kraljevski ujedinjeni institut za vojna istraživanja (RUSI).

Eksperti instituta su došli do zaključka da Britanci imaju veliki nedostatak municije, artiljerijskog oruđa i transporta. Modernizacija vojske Velike Britanije je „neodložna i kritički prioritet“, navodi se u izveštaju.

Naglašava se i da se ukupna brojnost britanskih snaga smanjuje devet godina zaredom, dok u budžetu Ministarstva odbrane može biti stvorena rupa od sedam milijardi funti.

Ministarstvo odbrane se ne slaže sa izveštajem RUSI i saopštava da se Velika Britanija može suprotstaviti pretnjama Rusije.

„Kao najveći sponzor NATO-a za odbranu u Evropi oružane snage Velike Britanije su dobro opremljene da mogu igrati vodeću ulogu u borbi protiv pretnji i osiguravati bezbednost britanskog naroda u zemlji i u inostranstvu“, navodi se u resoru.

Ranije je švedski Institut za vojna istraživanja savetovao NATO-u da ojača odbranu na granicama sa Rusijom. Autori izveštaja su analizirali koliko brzo Alijansa može da reaguje na potencijalne napade Rusije na Baltiku. Oni su naglasili da na raspoređivanje snaga u Poljskoj i Baltiku NATO-u treba sedam-osam nedelja, dok je Moskvi potrebno jedna do dve nedelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here