Beč: Godišnjica Zajednice srpskih klubova

0

Ministar za dijasporu Srbije Srđan Srećković otvorio manifestaciju u Beču
 

Manifestaciji su prisustvovali osim aktivista kluba, i zvaničnici državnih institucija Austrije, kao i predstavnici bečkog društvenog, političkog i privrednog života.

 

"Dragocena je okolnost da danas obeležavamo 40 godina Zajednice srpskih klubova u Beču, koja sa uspehom sve ove godine neguje nacionalni i kulturni identitet srpskog naroda u Austriji", izjavio je ministar Srećković na otvaranju manifestacije u petak uveče.

 

Srećković je istakao da je "dosadašnje učešće Srba u javnom životu pokazalo jasnu opredeljenost za integrisanje srpske zajednice u ovo prijateljsko i otvoreno demokratsko okruženje,ali i za konstruktivno građenje najbližih odnosa saradnje sa matičnom državom".

 

"Izazov koji je pred nama je dalje unapređenje ekonomskih i političkih odnosa naše dve zemlje i intenziviranje saradnje srpske vlade i bečke dijaspore koja daje nemerljiv doprinos poboljšanju imidža Srbije, čvrsto rešene da bude deo modernog sveta", istakao je ministar.

 

Ministar Srećković je dalje kazao kako je Vlada Srbije, usvajanjem prvog Zakona o dijaspori i Srbima u regionu pokazala da uspostavljanje temelja nove, dugoročne i odgovorne politike prema rasejanju, jeste deo nove dugoročne i odgovorne državne strategije.

 

"Cilj je kristalno jasan: Želimo Srbiju koja je članica Evropske unije, želimo Srbiju koja je ekonomski i politički lider na zapadnom Balkanu, ali i Srbiju koja je faktor stabilnosti i lider u razvoju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje"

 

"To podrazumeva, da ta i takva Srbija mora biti stožer i tačka okupljanja četiri miliona naših ljudi rasutih po celom svetu", zaključio je ministar dijaspore Srećković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here