Instagram
Kujtim Fejzulaj

Austrijanac severnomakedonsko-albanskog porekla Kujtim Fejzulaj, koji je 2. novembra prošle godine počinio teroristički napad u centru Beča, delovao je sam, zaključak je istrage.

Istraga u vezi terorističkog napada daleko je odmakla, a teorija da je sam izvršio napad je potvrđena, saopštila je portparolka Tužilaštva Nina Busek.

Međutim, pred teroristički napad, u kojem je ubio četiri lica i ranio dvadesetak osoba, on je dobio podršku i pomoć pri kupovini naoružanja, ukazao je šef istražnog tima policije Mihael Loneger.

Sedam lica koja se sa njim dovode u vezu se nalaze u zatvoru, a protiv daljih 30 lica se vodi istraga. Sedmorici uhapšenih preti kazna zatvora za pružanje pomoći u izvršenju terorističkog napada od 20 do 30 godina, odnosno čak i doživotna zatvorska kazna.

Busek ističe da se pretpostavlja da su znali za plan teroriste. Trojica uhapšenih su pomogli teroristi da kupi naoružanje kroz uspostavljanje kontakta, a četvorica su mu pružila psihičku podršku.

Najavljeno je da će nadležni tužilac u dogledno vreme proslediti zaključni izveštaj, čim bude završena analiza svih zaplenjenih računara. Prema Busekovim rečima, čeka se i na analizu veštaka o radikalizaciji jednog od osumnjičenih.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime