Tanjug
Matija Bećković

Akademik i pesnik Matija Bećković izjavio je da se pred očima celog sveta odigrava kosovska drama, ističući da tu nije reč o 15 odsto teritorije srpske zemlje, već o 100 odsto, obraza, časti i srpskog dostojanstva.

– Na pitanje šta da radimo, odgovor je dat jednom zauvek – na Vidovdan 1389. godine –  poručio je Bećković na Svetosavskoj akademiji održanoj u sredu uveče u Beranama.

Bećković je naveo da je Srpska svetosavska crkva tvrđava istine, čuvar pamćenja i identiteta.

– To je jedini krov koji ima srpski narod i jedina institucija u kojoj je on već vekovima slobodan i ujedinjen. Zato se ne treba čuditi što je i danas raspeta, a pravoslavlje u 21. veku proglašeno za najvećeg neprijatelja – ukazao je Bećković.

Govoreći o Svetom Savi, Bećković je istakao da je prvi srpski arhiepiskop zaveštao srpsku zemlju po kojoj je svugde ostavio svoje stope.

– Gde je zemlja tvrđa i kamenitija, grezao je dublje. Srpski narod je najvažnije delo Svetog Save, a Sveti Sava je najvažnije delo srpskog naroda – kazao je Bećković.

Prema njegovim rečima, ono što je Cetinjski manastir za katunsku Crnu Goru, to su Đurđevi Stupovi za srpstvo u Vasojevićima.

– Stupovi su nesalomiva stožina za koju je vezana lađa Srbije i Crne Gore – kazao je Bećković.

Bećković je u sredu posetio manastir Đurđevi Stupovi. Svetosavskoj akademiji prisustvovao je veliki broj građana, crkvenih velikodostojnika, partijskih funkcionera i zvaničnika.

5 COMMENTS

  1. Mislila sam da gospodin Bećković poznaje istoriju srbskog naroda koji je postojao mnogo pre Svetog Save – treba da se informišete o bogu Serbonu i boginji Serboni iz paganskog perioda postojanja srbskog naroda… o tome da je Konstantin iz Niša legalizovao hrišćansku veru u 4. veku, da su Ćirilo i Metodije opismenjavali srbski narod ćirilicom u 9. veku, a da je posle raskola 1054. pravoslavlje opstalo u Vizantiji, odnosno medju Srbima…Svetog Savu poštujemo i volimo jer osnivač Srbske pravoslavne crkve, jer nas je naučio praštanju, miru Božijem, duhovnosti i ljubavi, ali naš narod je postojao mnogo pre njega – ne krivotvorimo istoriju – izgleda da je i Bećković indukovan komunističkom propagandom o naseljavanju Slovena na Balkan u 7. veku. To su gospodine bila plemena koja su se se asimilovala sa domicijalnim stanovništvom i po genetici porekla njihovi potomci čine oko 15% Srba, kao što su se i Srbi u 17 i 18 veku preseljavali na područje današnje Ukrajne u Rusije – pa je genetika porekla i u većem procentu podudarna sa ovim narodima…U znanju je moć …. a u neznanju propast.

  2. Nena, znate li vi da naseljavanja Slava,Slovena na Balkanu je bilo iz podrucije Rusije! tako reci danasnji Srbi su dosli iz Rusije jer Srbi su poreklom Ruskog plemena. Tada je Ruski Car dao pravo da se srbsko pleme naseljava na Balkanu preko Karpata u Srbiju!

  3. Kosovo je prvi put samostalno od 2008 godine.Znaci tek nekih 15 godina,ostalo vrijeme je bio dio Srbije.Onda se postavlja logicno pitanje kako smo mi postali neznatna manjina na tom Kosovu?To znaci nasa vlast ,dali bili Knezevi,Kraljevi ili Komunisti svi su radili da nas na Kosovu bude sto manje,tj. radila protiv naseg naroda na Kosovu.Nisu nas protjerali Albanci odnosno Siptari nego nase vlasti koji su vladali Kosovom.Prestanite vise da nas lazete,a ovaj Beckovic kao i mnogi drugi neka se zapitaju dali su Srbi neka vas bude sram.Pa takvi su i Juzni dio Srbije naselili Albancima tako smo i samu Srbiju naceli koja polako trune i nestaje.Stalno ponavljamo laz kako su nas Siptari protjerali sa nasih ognjista, a nece niko da kaze da nas nasa vlast nije stitila,naprotiv stitila je Albance.Stalno smo izdvajali za nerazvijeno Kosovo,a sve sto smo izdvajali ostalo je u Beogradu da vlast raspolaze tim sredstvima,a ta pomoc nikada nije otisla nasem narodu na Kosovu.Prije ce biti da se tim sredstvima placali Srbi sa Kosova da ostanu u uzoj Srbiji i da se ne vracaju na Kosovo.Neka nam je Bog na pomoci ma gdje bili,jer vlast nas nece nikada zastititi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here