U četvrtfinalu američkog opena Grigor Dimitrov (78. na svetskoj listi) savladao 38-godišnjeg švajcarskog asa, petostrukog pobednika, s 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2.

Prvi polufinalni par su Dimitrov i Rus Danil Medvedev, petoplasirani na svetskoj listi, koji nastavlja sa sjajnim igrama na severnoameričkom tlu, budući da je na Flašing Medouz došao i s prvom titulom na turnirima iz masters serije (Sinsinati). I on je u četvrtfinalu pobedio švajcarskog igrača. Bio je uspešniji od Stena Vavrinke (24) sa 7:6 (8:6), 6:3, 3:6, 6:1.

Ko će biti drugi par, rešiće se u mečevima Rafael Nadal (Španija, 2) – Dijego Švarcman (Argentina, 21) i Mateo Beretini (Italija, 25) – Gael Monfis (Francuska, 13).

Dimitrov, koga su zbog raskošnog talenta i uspeha u juniorskim danima prozvali “bejbi Federer” (trijumfovao 2008. sa 17 godina i na Vimbldonu i na Ju-Es openu), najlošije je plasirani polufinalista na turnirima za grend slem u poslednjih 11 godina. To je, baš te 2008, bio Nemac Rajner Šitler (94), koji je izgubio od Nadala.

Bugarskom igraču ovo nije prvi put da je u polufinalu. Bio je to i na Vimbldonu 2014. i na Australija openu 2017. To mu je za sada i najdalji domet. Kada je ušao među četiri najbolja na Vimbldonu, u četvrtfinalu je savladao tada petoplasiranog Britanca Endija Mareja. To mu je do pobede protiv Federera, trećeg “reketa” sveta, bila i jedina pobeda na turnirima za grend slem protiv igrača koji su među deset vodećih na svetskoj listi. Poraza ima deset.

Federer, najstariji četvrtfinalista grend slema posle 39-godišnjeg Amerikanca Džimija Konorsa s Ju-Es opena 1991, imao je čak 61 neiznuđenu grešku naspram 41 Dimitrova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here