pixabay.com
Bela kuća

Proceduru za prijem Ukrajine u NATO trebalo bi razmotriti u drugo vreme, izjavio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

– Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku “na terenu”, a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme – rekao je Saliven novinarima.

On je pritom naglasio da SAD ne odbijaju podršku politike “otvorenih vrata” za NATO.

– Sve odluke o pristupanju moraju biti donete između 30 zemalja-članica i država koje žele da se pridruže – precizirao je Saliven.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da je Kijev, kao odgovor na prisajedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji, podneo zahtev za ubrzani prijem u NATO.

O vojnoj pomoći Ukrajini

Saliven je dodao da će SAD sledeće nedelje objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini. On je dodao i da Vašington ne isključuje mogućnost isporuke tenkova Ukrajini.

– Ništa ne isključujem, ali danas nisam spreman da objavljujem (o isporukama) američkih tenkova – odgovorio je Saliven na pitanje da li su SAD spremne da Ukrajini isporuče tenkove, uključujući i “Abramse”.

Prema poslednjim podacima, ukupan obim američke vojne pomoći Kijevu od početka Bajdenovog mandata dostigao je skoro 17 milijardi dolara.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here