pixabay.com

Beli luk je namirnica koja našem telu donosi mnoge dobrobiti, ali zbog njegovog mirisa može da nam bude prilično neprijatno.

Njegova antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva dobro su poznata od davnina. Pored toga, konzumiranje belog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava zdravlje srca.

Međutim, nažalost, konzumacija ove namirnice je povezana sa problemima sa zadahom koji mogu stvoriti neprijatne situacije zbog prisustva nekih supstanci koje se tokom procesa varenja apsorbuju u krvotok i prenose u pluća.

Zato pranje zuba nakon konzumacije belog luka nije toliko korisno za otklanjanje neprijatnog zadaha kao žvakaća guma ili menta: problem nije u ustima, već u sistemu za varenje, piše Novi list.

Šta onda činiti? Na svom Instagram profilu, dr Megan Rosi podelila je efikasan i prirodan trik za neutralizaciju neprijatnog zadaha izazvanog konzumacijom belog luka.

Da biste rešili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku.

– Pokazano je da biljne hemikalije, uključujući kvercetin, u jabuci stupaju u interakciju sa jedinjenjima sumpora u belom luku, neutrališući taj poseban miris – objašnjava dr Rosi u svom postu.

Ali nije samo jabuka ta koja ima “moć” nad belim lukom.

Na listi namirnica koje se mogu dodati jelima bogatim belim lukom kako bi se neutralisao miris jeste povrće koje se mora jesti sirovo da bi bilo efikasno.

– zelena salata

– peršun

– nana

– spanać

Ukratko, ako nameravate da se počastite jelima sa belim lukom ili da ih pripremite za goste, ne zaboravite da na sto stavite lepu korpu jabuka ili da u jelo dodate malo spanaća ili peršuna kako biste sprečili neprijatan zadah.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here