EPA-EFE
Poljski vojnici na granici sa Belorusijom

Velika grupa izbeglica kreće se prema granici Belorusije i Poljske, saopštio je beloruski Državni granični komitet.

“U ovom trenutku velika grupa izbeglica sa stvarima kreće se duž auto-puta prema granici sa Poljskom”, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Takođe se dodaje da Belorusija preduzima potrebne mere za obezbeđivanje nesmetanog funkcionisanja međunarodnog saobraćaja, kao i bezbednosti ljudi koji se kreću auto-putem.

Video možete pogledati OVDE.

Podsetimo, nekoliko meseci desetine ilegalnih migranata bilo je blokirano od strane poljskih i beloruskih graničara na granici između Belorusije i Poljske. Migranti su ilegalno pokušavali da pređu u Poljsku, ali im graničari nisu dozvoljavali da uđu ni u jednu od zemalja. Poljska strana insistira da su se migranti nalazili na teritoriji Belorusije, a ne na neutralnoj teritoriji.

U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk za stvaranje migrantske krize. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada “za to nema ni novca ni snage”.

Beloruski graničari više puta su saopštavali o pokušajima nasilnog prebacivanja migranata iz Litvanije, Poljske i Letonije na belorusku teritoriju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here