EPA/Roland Schlager
Benedikt XVI

Rimokatolička crkve pozvala je vernike da se mole za papu Benedikta XVI. Iz Vatikana je saopšteno da se njegovo zdravstveno stanje pogoršava. Penzionisani crkveni poglavar ne želi da bude hospitalizovan.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, u kratkom obraćanju tokom generalne audijencije u sredu, pozvao je vernike da se mole za 95-godišnjeg Jozefa Racingera, papu Benedikta XVI, koji je, kako je rekao, “veoma bolestan”. Nemački mediji, među kojima i Drugi program javnog servisa ZDF, prenose da je papa “na samrtnoj postelji”. Nakon audijencije, papa Franja posetio je svog prethodnika.

Pozivu na molitvu pridružili su se visoki sveštenici i biskupije na više kontinenata. Biskupska konferencija SAD, na primer, objavila je molitvu za Benedikta na Instagramu. I predsedavajći Francuskoj biskupskoj konferenciji oglasio se na društvenim mrežama.

Kelnski nadbiskup Rajner Marija Velki, koga je Benedikt postavio za kardinala 2012, pridružio se pozivu na molitvu, kao i drugo sveštenstvo. Među njima su bili Georg Becing, predsedavajući Nemačkoj biskupskoj konferenciji i biskup Limburga, minhenski nadbiskup i kardinal Rajnhard Marks, kao biskup Rudolf Foderholcer iz Regensburga.

Benedikt očigledno ne želi da bude smešten u bolnicu

Prema izveštajima novinske agencije Ansa, 95-godišnji Benedikt je nekoliko dana imao problema sa disajnim putevima. Iz Vatikana je saopšteno da se njegovo zdravstveno stanje pogoršava i da su vitalne telesne funkcije sve lošije, “uključujući i funkcije srca”.

Juče je portparol Vatikana izjavio da je situacija “pod kontrolom” i da se Benedikt nalazi pod stalnim lekarskim nadzorom. Prema prethodnim izveštajima, on ne želi da bude hospitalizovan, a u njegovoj rezidenciji, u malom samostanu u Vatikanu, postoji sva neophodna medicinska oprema.

Benedikt XVI podneo je ostavku 2013. godine zbog narušenog zdravlja i povukao se u manastir.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here