Beograd drugi najskuplji grad na Balkanu za zakup lokala

0

Kako se navodi, mesečna cena zakupa u Atini je 235 evra po metru kvadratnom, a u Beogradu 150 evra, što je duplo više nego na u Podgorici. U Budimpešti cena je 100 evra mesečno po metru kvadratnom, u Sofiji i Zagrebu 90 evra, Podgorici 70 evra, Bukureštu 60 evra.

Među gradovima Zapadne Evrope najviša cena lokala je zabeležena u Parizu i iznosi 817 evra po metru kvadratnom mesečno. Najviša cena zakupa lokala u modernim tržnim centrima je u Londonu sa 245 evra po metru kvadratnom mesečno, zatim u Berlinu i Ženevi 160 evra po metru kvadatnom mesečno i Parizu 150 evra po metru kvadratnom.

Slična je situacija i sa cenama zakupa lokala u modernim tržnim centrima, gde je Beograd takođe na drugom mestu posle Atine, a duplo je skuplji od Zagreba.

Cena je u Atini 100 evra mesečno po metru kvadratnom, Beogradu i Bukureštu 80 evra, u Budimpešti 60, Sofiji 40, Zagrebu 38 evra.

 

Kako se navodi, nešto više cene zakupa lokala u Beogradu u odnosu na susedne zemlje Balkana mogu se objasniti nižim stepenom izgrađenosti modernih tržnih centara.

 

Beograd, kako se navodi, ima 92 metara kvadratnih prodajnog prostora u tržnim centrima na 1.000 stanovnika. Ovaj odnos je znatno povoljniji u ostalim gradovima – Sofiji 100 metara kvadratnih na 1.000 stanovnika, Bukureštu 150, Zagrebu 400, Budimpešti 430.

 

Kako se ocenjuje, Beograd pruža značajan potencijal za razvoj modernih prodajanih objekata.

 

U saopštenju se dodaje da su cene iznajmljivanja lokala u Zapadnoj Evropi i do pet puta viša nego na Balkanu.

 

Istraživanje se odnosi na kraj 2009. i početak 2010. godine. Za potrebe istraživanja uzete su cene zakupa lokala površine od oko 100 metara kvadratnih, najvišeg kvaliteta i na najboljim lokacijama.

 

Kompanija Kolijers posluje kroz 294 kancelarije u 61 državi, a bavi se posredovanjem u prodaji, iznajmljivanju i upravljanju nekretninama, hotelsku investicionu prodaju, procenama vrednosti, nadzorom koriscenja kredita i istraživanjem tržišta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here