Beograd i Vojvodina magnet za turiste

0

ETNO MOTIVI SU UVEK INTERESANTNI STRANCIMA: Štand Srbije

Zahvaljujući viznoj liberalizaciji, otvaranju zemlje i neba i osmišljenim turističkim ponudama, Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja je u opštoj krizi putovanja mogla da se pohvali pozitivnim brojkama.

 

Dok je ceo zapadni Balkan zabeležio minus od pet odsto u poseti stranih turista, Srbija je, uz Makedoniju i Crnu Goru, prkosila tom negativnom trendu. Pohvale Srbiji su stigle i od Svetske turističke organizacije. To je sa zadovoljstvom rečeno na konferenciji za štampu na Međunarodnoj turističkoj berzi ITB u Berlinu.

 

Objedinja ponuda

U objedinjenoj turističkoj ponudi Srbije na berlinskom sajmu učestvuju turističke organizacije Beograda i Vojvodine, Kancelarija za evropske poslove Vojvodine, Banja Junaković, "Jat etvrjz", više turističkih agencija i hotela, kao i GTZ – Nemačka organizacija za tehničku saradnju.

Sajam je danas i sutrao tvoren za najširu publiku. Srpski štand se nalazi u hali 11.

Tako je broj noćenja stranih gostiju u prošloj godini povećan za pet odsto, a veći je i broj dana u kojima se turisti zadržavaju u našoj zemlji. Među njima je samo nemačkih turista bilo za šest odsto više. Drugim rečima, u Beogradu je u 2009. godini boravilo 1,4 miliona turista, u Vojvodini milion, a ta tendencija se nastavlja.

 

Najveća prepreka ambicioznim planovima turističkih organizacija u ovom trenutku jesu skromni smeštajni kapaciteti. Beograd ima samo 6.000 hotelskih kreveta, a sa ukupnim kapacitetima može da smesti oko 12.000 turista, što je nedovoljno za konferencije i velike manifestacije.

Akcenat u ovogodišnjoj turističkoj ponudi stavljen je na tzv. siti-brejk pakete, odnosno vikend odmore u Beogradu i Novom Sadu. To je marketing projekat u kojem zajedno učestvuju hoteli, aerodrom i "Jat" sa svojim najatraktivnijim ponudama. Ostali turistički sadržaji su bazirani na ponudi vezanoj za Dunav, na aktivnom odmoru u očuvanoj prirodi, putevima kulture i učešću na muzičkim manifestacijama u zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here