Beograd podstiče komadanje države

0

Koje odredbe predloga Statuta smatrate neustavnim i posle tzv. pravno tehničke redakcije?
Ostale su neustavne odredbe kojim se definiše teritorija pokrajine, status Novog Sada kao drugog glavnog grada u Srbiji, što ne postoji nigde u svetu, Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, mada nijedna država u svetu nema dve nacionalne akademije, te službena upotreba latiničnog pisma, čime je omogućeno da se u Vojvodini stvori poseban nacionalni identitet. Neustavna je i posebno opasna odredba o pravu Vojvodine na referendum o sopstvenoj teritoriji.

 

Zoran Lončar predsednik vojvođanskog ogranka Demokratske stranke Srbije

 

Zar ta odredba nije prepisana iz Ustava Srbije?
Garancije u Ustavu Srbije se odnose na to da se teritorija Vojvodine ne može menjati bez saglasnosti građana pokrajine u slučaju osnivanja novih autonomija na području Srbije. Odredba o referendumu u predlogu statuta, međutim, stvara mogućnost posebnog teritorijalnog suvereniteta Vojvodine u odnosu na Srbiju. Statut omogućuje Vojvodini da samostalno odlučuje o svojoj teritoriji, bez građana Srbije, što se direktno kosi s Članom 8. Ustava u kome piše da je teritorija Srbije jedinstvena i nedeljiva te da se granice Srbije mogu menjati samo po proceduri predviđenoj za promenu ustava, a to znači uz podršku dve trećine poslanika u državnom parlamentu i referendumsku saglasnost većine građana.

 

Zahvalan "Vestima"
 

U Srbiji vlada medijski mrak, što se vidi i po tome da je meni je ovo tek drugi intervju za dnevne novine na temu statuta. Ja sam prvi čovek DSS-a u Vojvodini, profesor Pravnog fakulteta i jedan od ljudi koji su učestvovali u pisanju Ustava Srbije, a, eto, ne mogu javno izneti svoje mišljenje o ključnim aktima za budući ustavno-pravni položaj pokrajine. Zato sam zahvalan

 

Da li ćete pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti Statuta?
Vlada nije iskoristila svoje pravo iz Člana 169. Ustava Srbije i pokrenula postupak za tzv. prethodno utvrđivanje ustavnosti predloženog statuta, čime bi bile otklonjene sve dileme. Samo vlada ima pravo da traži prethodnu proveru ustavnosti, a mi kao politička partija ne možemo pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom sve dok statut ne bude potvrđen. Ukoliko aktuelni režim istraje u odluci da ozakoni neustavni akt, steći će se formalno-pravne pretpostavke za pokretanje postupka, što ćemo mi i učiniti.

SPS nema čime da se hvali
 

SPS se hvali kako je svojim amandmanima odbranio teritorijalni integritet zemlje time što je u predlog statuta uneo rečenicu da je Vojvodina neodvojivi deo Srbije. Međutim, u tekstu je ostala već naredna odredba u kojoj se kaže da o teritoriji Vojvodine samostalno odlučuju njeni građani, upozorava Lončar.

Kako ocenjujete dosadašnje postupanje centralnih vlasti u slučaju vojvođanskog statuta i zakona o nadležnostima Vojvodine?
Separatizam jeste zlo s kojim se suočavaju mnoge zemlje u svetu, ali je ovaj novi, vojvođanski, koji se javlja odmah posle kosovskog, specifičan po tome što je podržan od strane centralnih vlasti, čime se pretvorio u svojevrsni državni separatizam. Umesto da, u skladu sa svojim ustavnim obavezama, vlada štiti teritorijalni integritet zemlje, ona podržava neustavan statut samo da bi produžila sopstvenu agoniju za još koji mesec vlasti. Umesto da čuva državu i Ustav, na koji se zaklela, Vlada Srbije samo štiti svoj mandat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here