Beograd zahvalan Belorusiji na pomoći

0

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Aleksandrom Lukašenkom, predsednikom Belorusije, Tomislav Nikolić, predsednik Srbije je istakao da je njegov gost "veliki prijatelj Srbije" i njegov "lični prijatelj", koji je uvek kada je Srbija bila u nevolji prvi priticao u pomoć, što se pokazalo i u nedavnim poplavama. Nikolić je rekao da Srbija to ume da ceni i pamti i da će se za prijateljstvo uvek odužiti prijateljstvom.

Lukašenku Orden Svetog Save
Patrijarh srpski Irinej uručio je Orden Svetog Save Prvog reda Lukašenku i zahvalio mu se za pomoć i prijateljstvo prema srpskom narodu i Srbiji. On je rekao da je velika radost za SPC i pravoslavni narod poseta Lukašenka Srbiji i Patrijaršiji, navodeći da su srpski i beloruski narodi bliski, "ujedinjeni jednom krvlju, verom, crkvom i istinom". Lukašenko je uručio patrijarhu Irineju veliku ikonu Ćirila i Metodija.

Predsednik Srbije je ocenio i da su Srbija i Belorusija "mučenice", da su prošle kroz velika iskušenja i da ih spajaju ne samo zajedničko poreklo, jezik i vera, već i muke. Srbija, prema njegovim rečima, ima razumevanja za svakog u svetu ko se muči jer je i sama prolazila kroz to.
– Mi imamo prijatelje svuda u svetu – sa istoka na zapad, sa severa na jug. U mnogim delovima sveta naši prijatelji se između sebe svađaju, ali se mi u tuđe sporove ne mešamo ako već ne možemo da pomognemo – kazao je Nikolić. Srbija, kako je rekao, ne daje pomoć ni savet dok joj se neko ne obrati, ali kad joj se neko obrati, onda punog srca pomaže.
Navodeći da su dve zemlje potpisale osam međudržavnih sporazuma, beloruski predsednik je rekao da je robna razmena posle Nikolićeve posete Minsku povećana četiri puta i iznosi 200 miliona dolara, a cilj je da dostigne pola milijarde dolara. Lukašenko je izjavio da je Belorusija spremna za otvaranje zajedničkog preduzeća u Srbiji, u kome će raditi Srbi i nekolicina Belorusa i koje će izvoziti na treća tržišta.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here