EPA/Malton Dibra

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša izjavio je da kosovski premijer Aljbin Kurti zabranom da se nacionalne zajednice na Kosovu izjasne na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji ponovo uskraćuje osnovna ljudska prava, a istovremeno se aktivno meša u unutrašnje političke stvari Srbije i zlouopotrebljava albansku nacionalnu zajednicu protivzakonitim potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca sa juga Srbije Ragmijem Mustafijem.

Beriša je za Kosovo onlajn rekao da svi ti potezi Kurtija vode ka tome da izazove destabilizaciju u centralnoj Srbiji. Naveo je i da Kurti time pokušava da manipuliše Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

– Ne bi bio problem da je Memorandum koji je Kurti potpisao sa Mustafijem u skladu sa zakonom. Mustafi mora da vodi računa da nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji finansira Vlada Srbije. Kurti se u poslednje vreme aktivno meša u unutrašnje političke stvari Srbije zloupotrebljavajući albansku nacionalnu zajednicu koja živi u centralnom delu Srbije, u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa – naveo je Beriša povodom Memoranduma o saradnji koji je Kurti ppotpisao sa Mustafijem, a koji predviđa finansijsku podršku Albancima, kao i očuvanje albanskog jezika i kulture.

Beriša je rekao da je Kurti nedavno finansirao put delegacije iz tri opštine sa juga Srbije u SAD, a u kojoj je bio i Mustafi, na čelu sa albanskim poslanikom u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem, gde je bio pokušaj uticaja na Stejt department da promeni svoju politiku i odnos prema Srbiji nastojanjem da se izvuče pararela između četiri opštine na severu Kosova sa tri opštine na jugu Srbije.

– Sve to vodi ka tome da Kurti namerava da izazove destabilizaciju u centralnoj Srbiji – naglasio je Beriša.

Kada je reč o pravima nacionalnih manjina u Srbiji, Beriša kaže da Srbija ima zakon o nacionalnim manjinama koji je jedan od najboljih u Evropi i svetu jer pruža sve mogućnosti pripadnicima nacionalnih zajednica, uključujući i Albance u centralnoj Srbiji, da koriste svoja prava koja se odnose i na i pitanja očuvanja jezika, kulture i pisma.

– Niko nam to ne osporava. Ja kao predsednik Matice Albanaca u Srbiji imam radio emisuju na albanskom jeziku na državnom radiju, Radiju Novi Sad. Što je bitno, u ovom trenutku izdajemo dvojezični časopis. Nama niko ne osporava prava. Postavlja se drugo pitanje, da li Kurti zapravo u saradnji sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmijem Mustafijem pokušava da veže preševsku dolinu za Kosovo, jer Kurti pokušava da u ovim trenutku bude predsednik svih Albanaca na ovim prostorima, što je nemoguće – naveo je Beriša.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here