Berlin ili Jerusalim za Novu godinu?

0

Berlin

 

 

Proslava Nove godine ispred Branderburške kapije

Pored svega što u Berlinu postoji, doček Nove Godine u tom gradu je posebna priča i događaj! Pored Branderburške kapije organizuje se žurka koja je totalno ludilo. Najbolji dj-evi, milion ljudi iz celog sveta.

 

 

Da biste ušli u neki berlinski klub i dočekali Novu godinu potrebno je da se malo potrudite unapred. Ogroman broj najrazličitijih klubova, od onih "fensi“ do alternativnih i ilegalnih. Šta se sve u njima zbiva objavljuje nedeljni vodič gradskih dešavanja koji ima 120 strnica. Kao Biblija dešavanja.

 

Za Berlin kažu da je ”evropski Njujork” pa ne čudi podatak da ga je tokom 2008. godine posetilo 17 miliona turista čime je postao jedna od najinteresantnijih turističkih destinacija u Evropi. I pored ovolike posete Berlin je totalna alternativa svemu drugome. Mnogi alternativni umetnici iz celog sveta našli su svoje utočiste baš u njemu, tu nalaze ideje i energiju za svoja dela.

 

Njih možete posetiti i videti kako žive i stvaraju u delu istočnog Berlina koji im je gradska uprava dala na raspolaganje.

 

Koga zanimaju arhitektonska zdanja, fasade, muzeji i istorija može da šeta gradom koji izgleda tako "staro“, a zapravo je skroz uništen u bombardovanju saveznika za vreme Drugog svetskog rata i posle njega potpuno istovetno izgrađen.

 

Cene novogodišnjih aranžmana se kreću od 190 do 400 evra, zavisno od dužine putovanja i agencije koju odaberete. Dobra stvar je što ako se potrudite možete preko sajta couchsurfing.com pronaći smeštaj za džabe kod nekog mlađeg stanovnika Berlina, a sa padom šengeskog zida i cene avionskog prevoza su niže. Tako možete samostalno isplanirati odlično putovanje i sa "plićim džepom“.

 

Jerusalim

 

 

Proslava u jerusalimu ispred novoizgrađenog mosta koji se beli u vazduhu

Jerusalim, iako postaje potpuno moderna metropola, ostaje jedinstven po tome što označava sveto mesto za tri vere: hrišćanstvo, judaizam i islam. Zidine starog grada opasuju prostor na kojem je začeta čitava današnja jevrejska, hrišćanska i muslimanska civilizacija. Na tom mestu nalaze se najznačajniji istorijski spomenici kao i mesta na kojima su se, po predanju, odigrali događaji opisani u svetim knjigama, Bibliji i Kuranu.

 

Hrišćanski hodočasnici i turisti koji dođu u Jerusalim prolaze ulicom kojom je Hristos išao kada je vođen na pogubljenje. Njeno ime je Via Dolores, "Put bola“. U ulici su označena mesta na kojima je Isus padao noseći krst. Na brdu Golgota gde je razapet, danas se nalazi crkva, a u rupu u zemlji u koju je bio poboden krst običaj je da se stavi ruka.

Ko je došao u Jerusalim za Novu godinu, proslaviće je kao i u bilo kojoj drugoj evropskoj prestonici, ali  zato trebalo da poseti Vitlejem za Badnje veče i oseti nešto potpuno jedinstveno. Grad se nalazi 10 km južno od Jerusalima i sedište je Vitlejemske gubernije.

 

 

Božićna procesija u Vitlejemu

 

U svetu je poznat po tome što je prema Novom zavetu to rodno mesto Isusa Hrista. Ovde živi jedna od najstarijih hrišćanskih zajednica na svetu, koja zbog iseljavanja danas ima mali broj pripadnika. Prema verovanju u Vitlejemu je rođen i kralj David koji je tu i krunisan za kralja Izraela.

Vitlejem je kao mesto Isusovog rođenja (u šta neki naučnici sumnjaju) danas jedno od najpoznatijih svetskih hodočasničkih odredišta. U gradu se nalazi Crkva Hristovog rođenja u kojoj se svake godine služi velika božićna liturgija kojoj prisustvuje nekoliko desetina hiljada vernika.

Cene aranžmana su za ovu nama daleku zemlju od 760 do 1.500 evra. Put se isplati, jer pored Izraela i Vilajema moderni hodočasnici imaju priliku da posete i Tel Aviv, kao i mnoga sveta mesta hrišćanstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here