Berlin strahuje od Islamske države

0

Nemačke bezbedonosne službe strahuju da bi pojačavanje vojnih aktivnosti Nemačke u Iraku značajno povećalo rizik od terorističkih napada u zemlji. Šef odeljenja za međunarodni terorizam i ekstremizam u pokrajinskoj službi državne bezbednosti Baden-Virtemberga, Herbert Miler je za list "Fokus" izjavio:"Moglo bi da se desi da naš povećani angažman džihadisti iskoriste kao instrument propagande, a ako borci takozvane Islamske države budu ginuli od nemačkog oružja, pretnja će dostići novu dimenziju".
Nemačka u međuvremenu privlači sve više pažnje terorista. Upravo se pojavilo prvo izdanje ekstremističkog časopisa ove grupe Dabik na nemačkom jeziku. Na stranicama moderno dizajniranog časopisa, ekstremisti Islamske države apeluju na lekare, inženjere, sudije i specijaliste sa vojnim znanjima da im se pridruže. Pojava ovog lista izazvala je burne reakcije u političkoj javnosti. Potpredsednik CDU Tomas Štrobl je zatražio pooštravanje zakona, jer onaj ko "regrutuje ljude za terorističke organizacije, mora da bude kažnjen zbog toga".
Ovaj časopis je do sada izlazio samo na engleskom i arapskom jeziku, a sad je nemačku varijantu moguće besplatno skinuti sa interneta. Na ukupno 50 stranica nalaze se propagandni tekstovi, praćeni slikama sa ratišta, a moderni dizajn podseća na reklamu za neki holivudski akcioni film. Časopis je pun slika povređenih američkih vojnika, trupa Islamske države koje se bore na iračkim ulicama, pogubljenja protivnika…
Bezbedonosne službe registruju da povećana kampanja u Nemačkoj, koju su džihadisti prepoznali kao veliku potencijalnu bazu za regrutovanje novih pripadnika, daje rezultate i da već ima više od 400 boraca u Iraku koji su stigli iz ove zemlje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here