pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nekontrolisani požari od ponedeljka uveče besne na jugozapadu Zapadne Australije, a u opasnosti su oblasti Igl Bej, Naturalist i Dansboro u blizini Baseltona.

Uzbune su na snazi, a u nekim delovima vlasti i hitne službe upozoravaju da bi moglo biti prekasno za evakuaciju domova. Neki stanovnici se čak pozivaju da se sklone u prostorije svojih kuća koje su najviše udaljene od fronta požara, ali i da budu spremni da brzo pobegnu napolje.

– Ako vam se kuća zapali, morate izaći na područje koje je već izgorelo – upozorilo je Odeljenje za vatrogasne i hitne službe.

Komesar policije Zapadne Australije Kris Doson rekao je u utorak da je požar “nekontrolisan i neobuzdan”.

– Posebno postoji velika briga za ljude koji žive u oblasti Igl Beja – rekao je Doson i pozvao stanovništvo da prati uputstva vatrogasne i policijske službe i da ostanu u svojim domovima dok im se drugačije ne savetuje.

Takođe, objavljeno je da počinje više operacija evakuacije, kako bi se pomoglo ljudima koji su pogođeni vatrenom stihijom. Evakuacije su u utorak počele u oblastima Banker Beja i Igl Beja, za sve koji žele da odu iz svojih domova.

U obuzdavanju stihije učestvuje 150 vatrogasaca, a ekipe imaju i podršku aviona za gašenje požara. Vatra se zbog vetra širi velikom brzinom dalje ka jugozapadu, a nadležni upozoravaju da je požar krajnje nepredvidiv.
Uzrok požara za sada je nepoznat.

– Ekipe rade na tome da područje zahvaćeno požarom što pre bude bezbedno. Čim uspemo u tome, policija će obaviti detaljnu istragu celog područja incidenta – rekao je šef službe za kontrolu incidenata Blejk Mur.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here