Kosovo online

Poseta specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i američkog državnog sekretara Metju Palmera govori o ubrzanju procesa dijaloga, smatra politički analitičar Bljerim Burjani.

Burjani kaže da se ove posete događaju u momentu kada kosovska strana nije pokazala spremnost za nastavak dijaloga.

– Poseta Lajčaka i Palmera će se odviti u situaciji u kojoj Kosovo ima poteškoća u komunikaciji sa međunarodnom zajednicom zbog zastoja u dijalogu. Proces dijaloga više odgađa Priština nego Beograd, Srbija je izrazila spremnost za nastavak dijaloga. Sa druge strane ima puno pitanja za koja kosovski premijer zahteva više vremena za pripremu. Međunarodna zajednica, EU i SAD sada žele da sve obavežu da ozbiljno shvate temu dijaloga – kaže Burjani.

Po njegovim rečima, Evropska unija želi da završi proces dijaloga što je pre moguće.

– Srbija nije spremna da dovrši ovaj proces, Kosovo ima prioritet da sačuva državni suverenitet i nema potrebe da se žuri. Do rešenja i sporazuma dve strane neće doći bez saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama – smatra Burjani.

1 COMMENT

  1. Kad smo mi nenormalni onda treba tako da bude. Uvek su dobivali u njohovu korist a i vosingtonski sporazum je jedna velika prevara. Briselski sporazum i tako ne vazi za albance, samo se mi drzimo svega ….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here