Bez GMO hrane u Srbiji

0

Srbija neće uvoziti niti proizvoditi genetski modifikovano seme za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Srpska vlada je na putu da to obezbedi u okviru pregovora o ulasku zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju, kao i usaglašavanjem propisa sa zakonima Evropske unije.
To je u Briselu, posle završetka skrininga za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja zarad pregovora o članstvu EU-Srbija, saopštio šef srpskog tima, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Danilo Golubović, uz napomenu da je to nužno jer sadašnji srpski zakon o tome nije dovoljno jasan.
On je to rekao na pitanje novinara da li se Srbija u sklopu pregovora s EU, takođe, već uključuje u zaštitu svoje poljoprivrede i hrane, jer je to i veliko otvoreno pitanje u pregovorima EU i SAD, posebno kad je reč o genetski modifikovanim organizmima i hormonima u mesu.
Srpski državni sekretar je naglasio da je u sklopu završetka pregovora o ulasku Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju jedan od uslova usaglašavanje zakona o genetski modifikovanim organizmima.
Srpska vlada već sad priprema izmene zakona o bezbednosti hrane i približava ga zakonodavstvu Evropske unije, ukazao je Golubović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here