Vesti
Maštaju o kući: Porodica Alispahić

Da se iz Novog Pazara, po velikoj vrućini, zaputimo u stotinu kilometara udaljenu Novu Varoš i posetimo porodicu siromašnog nadničara Džemaila Alispahića(41), njegovu suprugu Sabinu(38), ćerku Džejlu(12) i sina Denisa(10), kojima je odavno potrebna pomoć humanih ljudi, podstakle su nas Džemailove dobre komšije koje su nas pozvale i zamolile da napišemo nešto o nevoljama Alispahića i apelujemo na dobrotvore iz dijaspore da im pomognu.

Plemenitost

Put Nove Varoši krenuo je i poznati humanitarac i naš saradnik Hido Muratović, u nameri da i on snimi situaciju i pokuša da im, kako to obično čini, odmah pomogne, ali i pozove dobre ljude sa svih strana sveta da još jednom potvrde svoju plemenitost.

Muke porodice Alispahić traju šest godina, a počele su nakon što im je do temelja izgorela porodična kuća i sve što su u njoj imali, ostali su i bukvalno na ulici, bez igde ičega, bez mogućnosti da se prehrane, decu školuju i sagrade novi dom.

Ceo svet nam se tada srušio, nadničeći sam jedva prehranjivao decu, a bilo je i dana kada smo gladovali, nismo znali šta da radimo i kako da se spasimo – priča glava porodice Džemail i nagalšava da mu je ruku spasa pružio komšija, siromašni penzioner Saudin Vefić koji ih je bez ikakve nadoknade primio u svoj skromni dom rekavši im da će deliti sve što imaju, pa dokle stignu.

– Predivan čovek, čuo je da preti opasnost da nam socijalno oduzme decu, jer nismo mogli da ih izdržavamo, bilo mu je žao i nas i naših mališana, pa je odlučio da nam pomogne. Evo, već šest godina delimo i poslednju koru hleba, njegova penzija je 150 evra, mi imamo dečji dodatak i socijalnu pomoć, nekako se borimo, ali i u mnogo čemu, tačnije u gotovo svemu, oskudevamo, hvala mu do neba, bog neka mu da zdravlje i sreću – ističe Džemail i naglašava da mu pomažu i druge komšije, a posebno Darko Kovačević u čijoj prodavnici hleb i namirnice često uzima na poček, dok koji dinar ne zaradi cepajući drva, kopajući kanale i radeći druge (kad ih ima) najteže poslove.

– Najteže nam pada to što naša deca rastu u nemaštini i bez ikakve nade i perspektive, Džejla bi volela da ima telefon i bar jednu sobu u kojoj bi mogla da uči i piše domaće zadatke, mlađi Denis, kao i njegovi roditelji, mašta o svom toplom kućerku sa kupatilom i svojoj sobi gde bi na miru mogao da uči.

Radost: Deca dobila poklone

Neostvareni san

– Za sada je sve ovo samo naša lepa želja i neostvareni san, sami ne možemo mnogo, jedva se i prehranjujemo, a kamoli da nešto gradimo, jedina nada su nam dobri ljudi, ako bude neke pomoći možda se naš život i promeni nabolje, možda će, posle svega što nam se dogodilo i teških godina koje smo jedva preživeli i nas svevišnji pogledati – poručuje Džemailova supruga Sabina.

Tračak nade za porodicu Alispahić pojavio se takođe u komšiluku gde se, za samo 5.500 evra, prodaje manja kuća koja bi rešila njihove probleme, još 1.000 evra trebalo bi za renoviranje.

Kuća

Pošto dobro zna kako živimo i koliko se mučimo, komšija prodavac je za nas odredio najnižu moguću cenu kuće , hvala mu, hoće čovek da nam pomogne i da nas zbrine, videćemo da li imamo nekih šansi – dodaje Džemail i unapred se zahvljuje svim čitaocima “Vesti” i svim dobrim ljudima u dijaspori na eventualnom razumevanju i pomoći.

Stigla prva pomoć

Vredelo je Alispahićima što ih je istovremeno posetio i humanitarac Hido Muratović koji im je, videvši tešku situaciju, odmah uručio 200 evra, namirnice, garderobu i obuću u vrednosti od još 100 evra.

– Zajedno smo pogledali i kuću u komšiluku koja se prodaje, pokušaćemo da je uz pomoć donatora iz dijaspore kupimo i zbrinemo ovu porodicu, za sada je to samo ideja, videćemo kakav će biti odziv i možemo li mi to, ja se nadam da ćemo moći – kaže poznati dobrotvor i moli sve dobre ljude od Amerike do Australije da pomognu Alispahićima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here