EPA
Da se bolje vidi ekonomsko stanje: Banka državnih rezervi

Banka državnih rezervi (RBA) je na prvom zasedanju u 2024. godini odlučila da, nakon što je inflacija pala za više procenata nego što je očekivano krajem 2023, ne podiže kamatnu stopu gotovine. Referentna kamata i dalje iznosi 4,35 odsto.

Istini za volju, izuzetno mali broj ekonomskih analitičara je očekivao povećanje kamatne stope, tako da je novo pauziranje od strane RBA bilo očekivano.

S druge strane, sve veći broj ekonomista sada očekuje da će RBA početi da smanjuje stopu u drugoj polovini ove godine, pošto inflacija nastavlja da pada.

U decembarskom tromesečju, inflacija je bila 4,1 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 7,8 odsto 12 meseci ranije. U svom saopštenju nakon sastanka, Odbor RBA je rekao da se inflacija očigledno smanjila, ali da je i dalje visoka.

Takođe, cene roba su pale brže nego što je banka predvidela, ali se inflacija usluga samo postepeno smanjila. Centralna banka i dalje očekuje da se ciljana inflacija u rasponu od dva do tri odsto dostigne 2025. godine, a da na polovini tog raspona bude 2026. godine.

U saopštenju banke je rečeno da i dalje postoje spoljni faktori kao što su visoka neizvesnost oko kineske ekonomije i posledice sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, koji bi mogli da utiču na australijsku ekonomiju.

RBA ostaje pri odluci da u narednom periodu nastavi da povećava kamatnu stopu gotovine, ukoliko to bude potrebno, a da će Odbor banke i dalje sagledavati dešavanja u globalnoj ekonomiji, trendove u domaćoj tražnji i izglede za inflaciju i tržište rada.

Na dobrom putu?

Guvernerka RBA Mišel Bulok je konstatovala da se inflacija nedavno smanjila, ali da Centralna banka ostaje fokusirana na njeno dalje obaranje. Bulok je priznala da su finansijska tržišta pre objavljivanja odluke o stopama u utorak prognozirali dva smanjenja ove godine, ali je ona rekla da postoji razlika između načina na koji RBA i finansijska tržišta gledaju na kamatnu stopu gotovine. Ujedno je dodala da je australijska ekonomija i dalje na putu opadanja inflacije, a da pritom privredna aktivnost ili zapošljavanje ne trpe previše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here