Kosovo online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da namerava da zadrži nezavisnu politiku o neuvođenju antiruskih sankcija, uprkos kolosalnom pritisku Zapada.

– Mi se ne busamo u grudi ili slično, ali kao što vidite moj odgovor će biti i dalje da ćemo se truditi da branimo svoju poziciju što je duže moguće. To smo uspeli dve godine. Da li ćemo to nastaviti da radimo ne znam, ali se nadam – istakao je Vučić u intervjuu generalnom direktoru Tass Andreju Kondrašovu.

On je naveo da je, kada je počeo sukob u Ukrajini, rekao da ne zna kako će se događaji razvijati i da je na državnom nivou doneta odluka da Srbija osudi sukob, kao i svi drugi, ali da je stav da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji. To je, kaže, tada rekao jer je, iz sopstvenog iskustva naše zemlje, poznato kakav je osećaj kada vam se uvedu sankcije.

– Imamo prijateljski narod i bilo bi nepravedno tako postupati prema ruskom narodu. Ali rekao sam Srbima da to ne mogu da garantujem jer nisam znao kakav će biti taj pritisak u budućnosti. Nisam hteo da izigravam heroja jedan, dva ili tri dana, a onda da promenim odluku. Ali, ono što ja kažem je ne znam, a kada ja kažem da ne znam, moja reč je vrednija od bilo čijeg čvrstog obećanja – istakao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je posle dve godine od početka sukoba u Ukrajini, Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije.

– Imate mnogo prijatelja u svim evropskim zemljama i svi su uveli sankcije Rusiji. Neko će vam reći da ih je uvela centralna vlast i da su protiv toga, neko će kazati uveli smo sankcije, ali pomažemo u drugim stvarima. Jedina država koja nije uvela sankcije je mala Srbija – kazao je on i dodao da su na svakom događaju na međunarodnom nivou kojem prisustvuje “glavna tema sankcije protiv Rusije”.

Ukazao je da kao predsednik države uvek mora da ima racionalan i pragmatičan pristup, ali, kako je istakao, ljudsko dostojanstvo i ljudska priroda se najbolje cene u teškim vremenima.

On je “ruskom bratskom i prijateljskom narodu” poželeo uspešne predstojeće predsedničke izbore, mir, stabilnost, bezbednost i uspehe.

Prijatelj se poznaje u nevolji

Predsednik je, odgovarajući na pitanje o prirodi prijateljstva i bratstva ruskog i srpskog naroda, pomenuo poslovicu “Prijatelj se poznaje u nevolji”. Podsetio je da u srpskom i ruskom i u svim anglosaksonskim, germanskim jezicima postoji ta poslovica.

– Lako je biti prijatelj u lakim trenucima. Ostati prijatelj, ostati iskren onda kada je teško, upravo u takvim momentima pokazuješ svoje pravo lice. Mislim da je Srbija, kao mala zemlja, više nego poštena u odnosu prema ruskoj državi i ruskom narodu – kazao je predsednik Srbije.