Tanjug/AP

Plan posete kineskog predsednika Si Đinpinga Evropi na prvi pogled može da iznenadi, ali to što je za stanice posete uz Francusku izabrao baš Srbiju i Mađarsku pokazuje da je ruta iz kineske perspektive jako vešto izabrana, piše švajcarski dnevnik “Tages-ancajger”.

„Režim u Pekingu zna gde su linije razdora u Evropi i koristi putovanje da još više produbi taj jaz“, piše dnevnik, uz konstataciju da Si u Evropu nije došao sa prijateljskim namerama.

Dnevnik navodi da će se Si sresti upravo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji su „zastupnici proruskog Putinovskog tabora u Evropi“.

Poseta Beogradu podudara se, podseća dnevnik, sa 25. godišnjicom bombardovanja kineske ambasade u glavnom gradu Srbije tokom vazdušnih udara NATO, za koje je zapadna alijansa uvek tvrdila da je bila greška.

„Međutim, Si Đinping će nastup na toj 25. godišnjici vešto iskoristiti da podvuče narativ o agresivnoj zapadnoj alijansi“, piše “Tages-ancajger”.

U Budimpešti će Sija dočekati 8. maja, na 20. godišnjicu ulaska Mađarske u Evropsku uniju. „Ta zemlja se u međuvremenu pretvorila u centar ruskih, a i kineskih interesa“, piše list.

On će u Pečuju najaviti izgradnju velike kineske fabrike automobila, „taman na vreme da zaobiđe kaznene carine Evropske komisije zbog poplave električnih automobila iz Kine“.

Dnevnik konstatuje da je francuski predsednik Emanuel Makron nedavno u Pekingu „obradovao kineskog moćnika“ izjavom da je Tajvan unutrašnje kinesko pitanje i da Evropa ne sme da dopusti da je SAD uvuku u sukob, a i svojim zahtevima za većom strateškom autonomijom Evrope.

„Sve što slabi transatlantsku vezu Amerikanaca i Evropljana je u interesu Kine“, piše švajcarski dnevnik.

„Gost iz Kine ne dolazi sa prijateljskim namerama u Evropu”, zaključuje list.

5 COMMENTS

  1. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    • Maki, možda je AI pametnija od Zapadnjaka, pa joj prepuštaju propagandu, ali još uvek nije dostigla inteligenciju Srba !!! Još mora da uči…

  2. Ovo mi liči na nekog isfrustriranog Albanca naseljenog u Švajcarskoj, koga strašno nervira što Si podržava integritet Srbije, pa pokušava da ga propagandom oblati u Evropi !!! Baš će predcednik Kine da se bavi nakakvim razdorom – baš ga briga !!! Čovek je došao da očuva poslove i saradnju sa Evropljanima – ko hoće hoće, ko neće ne mora !!! Vučić i Orban su ljudi koji se zalažu za mir a to podrazumeva uvažavanje i Rusije i Ukrajne, a nisu ratni huškači (koje očigledno podržava autor ovog teksta i urednik novina), a koji su i doveli do rata – prvo podstrekivanjem Ukrajnskog režima da ne sprovede Minske sporazume, podržavanjem Azov-nacizma, a zatim i miniranjem mirovnih pregovora u Istambulu !!! Isti ti podržavaju i Albance i Bošnjake da maltretiraju Srbe, ne bi li definitivno napravili granice na Balkanu iz 1941-1945 – to se neće desiti, dzaba ste krečili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here