ATAImages
Kosovska Mitrovica

Ako nema Zajednice srpskih opština nema ni dogovora, ponovio je izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak tokom dvodnevne posete srpskom glavnom gradu, a uoči sastanka o Kosmetu na najvišem nivou, 18. marta u Ohridu. Istovremeno je iz Prištine je stigla vest da im je Lajčak ponudio 15 modela za formiranje ZSO.

Srbija je, prema rečima diplomate Zorana Milivojevića, ta koja je rekla da “ako nema ZSO, nema dogovora”.

– To je naš stav, pa prema tome nema ništa od sastanka u Ohridu, ako ne bude uvažen naš stav. Nebitno je da li je takav Lajčakov, odnosno evropski nastup iskren. Bitno je šta mi mislimo, a to je naš stav – prokomentarisao je Milivojević za “Vesti” Lajčakove poruke.

Naš sagovornik je upitan da protumači šta znači da razmatraju 15 modela za formiranje ZSO, koje je ponudio emisar EU za dijalog Miroslav Lajčak, uzvrato pitanjem “kakvi to modeli”.

– Ono što je zapisano u Briselskom sporazumu 1 i 2, 2013. i 2015. godine, to je naš stav. Nećemo ponovo pregovarati o ZSO. Nuđenje modela i ponovni pregovori su pokušaj da se razvodni pitanje ZSO na štetu položaja srpskog naroda i na štetu interesa Srbije. Zato o tome nećemo da razgovaramo, već insistiramo na onome što je ranije dogovoreno, potpisano, prihvaćeno i što se nas tiče, kad je reč o ZSO, ta je tema završena. Kažem, što se nas tiče, a u stvari ona nije završena dok se ne implementira i ne primeni – zaključio je Milivojević.

Miroslav Lajčak je u Beogradu u dva navrata razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je na Instagram profilu naveo da je razgovor bio težak i sadržajan.

Vučić je posle sastanka naglasio da Srbija odgovorno radi i posvećeno pristupa razgovorima u cilju postizanja kompromisnih i održivih rešenja, neophodnih za normalan život i bolju budućnost svih građana, uz jasno navedena ograničenja.

– Predsednik je ponovio da je formiranje ZSO preduslov za normalizaciju odnosa, kao i za bezbednost i zaštitu prava srpskog naroda na KiM – saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Profesor sociologije na Vojnoj akademiji u Beogradu, Ilija Kajtez, smatra da EU nije iskrena, a da je još manje iskren Lajčak.

– On jedno govori u Beogradu, a drugo u Prištini, sa osnovnom idejom da na funkciji ostane što duže, između ostalog i iz lukrativnih razloga , ali i zbog pozicije na kojoj je i reputacije – kaže on za “Vesti”.

Ono što, naš sagovornik vidi kao jako dobro sa stanovišta Beograda je da je Srbija u procesu, da je za stolom i da je u tim razgovorima, ozbiljna.

– Mi smo kao država ispunili sve što je Briselski sporazum od nas tražio, a ostala je jedna jedina tačka koju treba Priština da ispuni i EU koja je potpisala, odnosno garantovala taj sporazum, a to je ZSO. Ono što neki diplomati sa pravom ističu jeste da ako želite da stvari iskomplikujete, prolongirate, unesete još neke dodatne momente, rekao bih nerazumevanje, onda je da vi sad pokušavate nekakav model 15 nekakavih manjinskih rešenja u okviru evropskih država da to predložite Prištini. Dakle mislim da će naš državni i pregovarački tim, apsolutno nema nikakvog razloga da odustane od ZSO po modelu i dogovorenim tačkama iz Briselskog sporazuma – ocenio je Kajtez.

Jasne crvene linije

Ilija Kajtez kaže da će uvek biti nekakvih diplomatskih nadgornjavanja i mudrovanja u pregovorima, ali i ističe da predsednik Srbije odlično zna koga ima za posrednika i ko mu je za stolom, preko puta.

– Za nas je, kako sam rekao, za nas najvažnije da smo u tom pregovaračkom procesu, da imamo jasno definisane crvene linije i da na toj mapi puta ili mapi realizacije, vidimo da li možemo da nađemo neko kompromisno rešenje – ukazuje ovaj profesor.

Nikad veća podrška

U Briselu smatraju da će sastanak u Ohridu biti usredsređen na finalizaciju Aneksa za primenu Sporazuma o putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Lajčak je napomenuo da taj sastanak ima za cilj dogovor oko ispunjavanja sporazuma koji ima toliku podršku EU kakve se on ne seća da je bilo u prošlosti.

(Be)smisao

Povodom predstojećeg sastanka u Ohridu Aleksandar Vučić je rekao da prvo treba videti šta je to.

– Da vidimo šta je to, ne pre svega o čemu ćemo da maštamo i šta ćemo da pričamo, već šta je to što možemo da uradimo. Ako neko nije spreman ni da razgovara, a kamoli da implementira ZSO, ne znam šta je smisao – zapitao je predsednik Srbije.