BiH ispunila uslove za ukidanje viza

0

Fajonova je rekla da će Evropska komisija u Komitetu za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta ove sedmice podneti izveštaj za BiH, i ako on bude pozitivan, onda se ne sme gubiti vreme.

"Očekujem da će Komisija podneti predlog za ukidanje viza za BiH i Albaniju zadnje sedmice maja ili najkasnije prve sedmice juna. Ne bi smelo da bude nikakvih drugih kriterijuma osim tehničkih, koji su navedeni u `mapi puta`. Narednih nekoliko sedmica će biti odlučujuće. Treba nam jaka politička volja na obe strane. I zbog toga moramo da radimo veoma ozbiljno", istakala je Fajonova za "Nezavisne novine".

Ona je istakla da će Evropski parlament učiniti sve da vize budu ukinute što je pre moguće, ali da nije sve samo do Evropskog parlamenta.
 

"I zemlje članice EU treba da se slože sa viznom liberalizacijom. Dovoljno je da samo dve ili tri zemlje imaju određenu zabrinutost. Sada je u BiH veoma osetljiva politička situacija i moj je utisak da ima zemalja koje baš i ne žure da pitanje viza bude finalizovano ranije", kaže Fajonova.

 

Ona je ocenila da nema nikakvog razloga da Komisija ne podnese predlog za ukidanje viza kasnije od kraja maja ili početka juna i očekuje da će predlog imati do tada.

 

"To znači da u Evropskom parlamentu možemo započeti posao odmah nakon toga, još početkom juna. Potrebno nam je barem dva meseca da završimo naš deo posla. Ali da vas podsetim da smo mi u Parlamentu usaglasili sa Savetom EU prošlog novembra da se preostale regulative za viznu liberalizaciju za BiH i Albaniju tretiraju sa najvećom hitnošću. Ovde se radi o našem kredibilitetu. Ali naravno, obe zemlje treba da budu spremne, a pogoršavanje političke situacije u BiH bi moglo ugroziti ceo proces. Potrebno nam je odgovorno ponašanje svih strana", naglasila je Fajonova.

Na pitanje da li je realno da do vizne liberalizacije dođe pre oktobarskih izbora, Fajonova je rekla da se ne bi igrala datumima i da još ima vremena da se to desi pre izbora u oktobru, ali da sve zavisi od političke volje u EU i spremnosti BiH.

 

"BiH ima mnogo prijatelja koji će učiniti sve da do toga dođe, ali potrebno nam je veoma odgovorno ponašanje svih da bi se to i desilo u ovih odlučujućih nekoliko meseci. Sada nije vreme da prozivamo krivce što smo propustili juli. Moramo ostati fokusirani na posao koji je ispred nas", smatra Fajonova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here