commons.wikimedia
Pripadnici Oružanih snaga BiH

Potražnja za proizvodima namenske industrije BiH je povećana, a kompanije iz ove branše svakodnevno beleže sve veći broj upita, s tim što su njihovi kapaciteti ograničeni i popunjeni su do daljeg.

To je potvrđeno za “Nezavisne novine” iz Spoljnotrgovinske komore BiH, a kolika se šansa za zaradu na ovaj način propušta, dovoljno govore brojke o prošlogodišnjem izvozu.

Naime, prema dostupnim podacima, BiH je tokom prošle godine izvezla eksploziva i srodnih proizvoda ukupne vrednosti 45.599.080 KM, a oružja i municije za čak 235.121.258 KM, a ove brojke bi, verovatno, sada mogle biti znatno veće da lokalne fabrike mogu da odgovore svim zahtevima iz inostranstva.

U firmama koje se bave proizvodnjom naoružanja ističu da je situacija između Rusije i Ukrajine uticala na veliku potražnju, odnosno da se “sve traži i da je sve moguće prodati”.

Iz Tehničkog remontnog zavoda Bratunac ističu da se najviše traže šlemovi, panciri, oružje, municija, ali i druga sredstva namenske industrije.

– Dobijamo zahteve sa svih strana za kompletnu paletu svih naših proizvoda, ali naša kompanija apsolutno ne želi da učestvuje, niti izvozi bilo šta ni u Češku ni u Poljsku, jer jednostavno se podrazumeva da će to završiti u Ukrajini. Mi se držimo tržišta Afrike i Bliskog istoka, i trudimo se , bez obzira na potražnju, da ostanemo neutralni – rekao je za “Nezavisne novine” Slavenko Ristić, direktor Tehničkog remontnog zavoda Bratunac.

Ekonomisti ističu da je trenutna situacija velika prilika za namensku industriju jer se širom sveta zbog osećaja pojačanog rizika i nesigurnosti povećava tražnja za naoružanjem, municijom i vojnom opremom.

– Iako je u fokusu javnosti rat u Ukrajini, veći broj ratova i sukoba manjeg intenziteta se odvija širom sveta, a i tamo gde nema nikakvih sukoba pojačava se osećaj potrebe za ulaganjem u jačanje odbrambenih kapaciteta. Svakako je dobro da bilo koja grana naše privrede, uključujući i namensku industriju, ostvaruje veću proizvodnju ili izvoz, ali je u ovoj oblasti teško u kratkom roku povećati kapacitete – kaže ekonomista Igor Gavran.

Prema njegovim rečima, ovaj trend veće potražnje će, izvesno je, trajati duže vremena.

– Mislim da je opravdano i dugoročno ulaganje u povećanje i modernizaciju kapaciteta jer prilika za plasman ovih proizvoda neće nedostajati ni u narednom periodu. Iako neke prilike propuštamo danas, ako razmišljamo dugoročno, iskoristićemo druge prilike u budućnosti – naglasio je Gavran.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here