Tanjug
Tanja Fajon

Druga runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta biće održana 15. novembra u Beogradu, a pored predstavnika EP trebalo bi da mu prisustvuju i izvestilac odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica Delegacije zadužena za odnose sa Srbijom, Tanja Fajon, saznaje Tanjug.

Prva runda održana je 9. i 10. oktobra, kada je sa predstavnicima stranaka u Beogradu razgovarao izaslanik EP Knut Flekenštajn.

Predstavnici opozicije nisu bili preterano zadovoljni učinkom razgovora, a neki su najavili da više neće ni učestvovati.

Američki funkcioner Metju Palmer je u susretu sa “liderima širokog spektra političkih partija u Srbiji”, kako je to definisano u saopštenju Ambasade SAD, na Tviteru, naglasio “važnost učešća u demokratskim debatama”, ali nije precizirano da li je mislio i na predstojeći međustranački dijalog.

Dijalog će se, inače, prema nacrtu programa u koji je Tanjug imao uvid, odigrati, kao i prethodni, u “staroj skupštini” u Ulici Kralja Milana, a prethodiće mu “uvodna” večera, dan ranije, 14. novembra, u organizaciji Evropskog parlamenta.

Za razliku od dvodnevnog dijaloga u oktobru, predstojeći će trajati samo jedan dan i imaće tri sesije, dok će, kao i prethodnog puta, lideri poslaničkih grupa imati pojedinačno po pet minuta za diskusiju o svakoj temi.

Dijalog počinje 15. novembra, u 9 časova, otvoriće ga predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a takođe bi trebalo da se obrate EU “moderatori” Knut Flekenštajn i Eduard Kukan.

Učesnici će od 9. 30 časova analizirati napredak u sprovođenju najavljenih mera Vlade Srbije za poboljšanje izbornih uslova, a potom će uslediti uvodna obraćanja predstavnika Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODHIR u koordinaciji i monitoringu sprovođenja preporuka za unapređenje izbornog procesa.

O tome će govoriti i Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, nakon čega se prelazi na diskusiju.

Druga sesija počinje u 11. 30 časova, a odnosi se na nove predloge Vlade Srbije za unapređenje izbornih uslova.

Pored predstavnika vladine Radne grupe, obratiće se i programski direktor CRTA Raša Nedeljkov, izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar i programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Zatim se ponovo daje reč liderima poslaničkih grupa, koji imaju po pet minuta za komentarisanje. U 14. 30 časova počinje treća sesija koja se tiče finansiranje kampanja, a o tome će prvi govoriti Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, a zatim šefovi poslaničkih grupa.

Od 18 do 19 časova razgovaraće se o zaključicma i narednim koracima, a za 19,30 časova zasad je predviđen koktel u skupštinskom restoranu.

Do kraja godine trebalo bi da budu održana ukupno tri medupartijska dijaloga, koji će se iskljucivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here