Biljke svojim lišćem upijaju štetne supstance iz vazduha i sprovode ih do korenja, te tako funkcionišu kao prirodni pročišćivači vazduha.

Ova njihova funkcija odlično može da se primen u domaćinstvu ili radnom prostoru. Štetni spojevi znatno mogu da se umanje ako obogatite vaš životni prostor sobnim biljkama koje, osim što pročišćavaju vazduh, prostor čine ugodnijim i lepšim za boravak.

1. Mirni ljiljan – Spathiphyllum
Mirni ljiljan je prekrasna biljka koja može poboljšati kvalitetu zraka u kući do 60%.
Smanjuje razine spora plijesni tako da ih apsorbira kroz listove i hrani njima svoje korijenje. U kupatilu može smanjiti pojavu vlage i upiti štetne pare od acetona i alkohola. Uklanja amonijak, benzen, formaldehid i trikloretilen. Uz to ga krasi i beli cvet koji je izuzetno lep za dekoraciju prostora.

2. Zlatni puzavac – Epipremnum aureum
Zlatni puzavac izvrstan je čistač vazduha, ali može da bude otrovan za kućne ljubimce, pa zato pripazite. S druge strane, ima blagotvorno delovanje na zdravlje ljudi jer filtrira vazduh od benzena i formaldehida, koji su prisutni u dimu cigarete. Zbog jednostavnog održavanja, među popularnijim je sobnim biljkama.

3. Kućna paprat – Nephrolepis exaltata
Kućna paprat je biljka koja predstavlja prirodni ovlaživač vazduha i lepo izgleda. Idealna je za one koji imaju problema sa suvom kožom i drugim pratećim tegobama hladnog vremena. Osim ovlaživanja vazduha, eliminiše i tragove formaldehida te većine drugih vrsta toksina.

4. Zeleni ljiljan – Chlorophytum comosum
Zeleni ljiljan je česta sobna biljka i jednostavna je za održavanje. U samo 2 dana može da otkloni čak 90% toksina iz vazduha. Lišće zelenog ljiljana raste vrlo brzo i pomaže u apsorbovanju štetnih supstanci poput plijesni ili drugih alergena. Takođe uklanja i manje količine formaldehida i ugljen-monoksida iz vazduha. U jednom ispitivanju, soba ispunjena zelenim ljiljanima bila je pročišćena od ugljen-monoksida u roku od samo 24 sata.

5. Svekrvin jezik – Sansevieria trifasciata
Svekrvin jezik ili sanseverija noću proizvodi kiseonik zbog čega je idealna biljka za spavaću sobu. Predstavlja jeftin način za pročišćavanje vazduha. Posebno je pogodan za spavaće sobe u kojima je, inače, osetljivo postavljati bilo kakve vrste biljaka, zato što većina njih, za razliku od sanseverije, noću uzima kiseonik iz vazduha. Također pročišćava i mnoge druge otrovne čestice iz vazduha.

6. Fikus – Ficus elastica robusta
Ova biljka ovlažuje vazduh, uklanja štetna isparavanja iz vazduha i smanjuje štetne mikroorganizme u sobi. Njegova učinkovitost u pročišćivanju zraka poboljšava se s vremenom. Bakterije koje se nalaze u listovima fikusa, hrane se toksinima iz vazduha.
Ovim procesom fikus emituje čist vazduh, a s rastom same biljke njeni mikroorganizmi se množe i ona tako postaje efikasnija u daljnjem pročišćivanju zraka. Ako ste alergični na lateks, pažljivo rukujte s fikusom!

7. Hrizantema – Chrysanthemum
Hrizantema je posebno atraktivna biljka, učinkovita u uklanjanju štetnih organskih spojeva (VOC spojeva), posebno benzena koji se povezuje s rakom. Mnogi duvanski proizvodi sadrže visoke količine benzena zbog čega je ova biljka korisna u domu gde su ukućani pušača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here