pixabay.com

Usled snežne mećave 17 osoba, među kojima dvoje maloletne dece, ostalo je zavejano i zaglavljeno na planini Maljen. Ekipe Gorske službe spasavanja su na turno skijama uspeli da stignu do njih i dopreme im hranu i vodu. U kućici koja se nalazi na području između Velikog i Malog Maljena od petka je bilo zavejano 15 odraslih osoba i dvoje mališana od šest i devet godina, potvrdio je u telefonskom razgovoru za valjevske medije Nenad Atanasković, jedan od blokiranih na Divčibarama.

Ekipe vatrogasnih jedinica, gorskih službi, policije iz Valjeva, meštani Divčibara kao i članovi džip kluba iz Požege u nedelju su celog dana neuspešno pokušavali da se probiju do zavejane kućice u koju su se sklonile ove porodice. Atanasković je rekao da su oni džipovima porodično krenuli na izlet na Divčibare, međutim, imali su problema sa kvarom na jednom od vozila na čijem su otklanjanju izgubili dosta vremenu. U međuvremenu počeo je da pada sneg i krenula je mećava, tako da se nije moglo natrag. Pronašli su usamljenu kućicu i provalili u nju.

Inače, snežne padavine zadale su glavobolju i putarima i radnicima Elektrodistribucije Srbije koji su od nedelje na terenu i saniraju posledice nevremena koje je zahvatilo Srbiju. Zahvaljujući angažovanju više od 1.800 ljudi, 800 kamiona i jedinica mehanizacije, putari koji su radili i tokom noći uspeli su da obezbede da svi državni putevi, auto-putevi, kao i prilazi graničnim prelazima i put ka aerodromu budu prohodni. I u Elektrodistribuciji Srbije kažu da su sve ekipe danonoćno na terenu i da rade na popravljanju kvarova na strujnim mrežama, koje je, naveli su, otežano zbog visokog snega i zavejanih puteva, posebno u planinskim predelima. Zbog nevremena proglašena je vanredna situacija u Ivanjici, Novoj Varoši, Ljuboviji i Lučanima, gde je dve trećine opštine ostalo bez struje.

Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Živko Babović rekao je da je zbog vremenskih uslova najteža situacija u Zlatiborskom, Mačvanskom i Kolubarskom okrugu gde ima, kaže, ozbiljnih problema sa elektrosnabdevanjem.

– Više od 90.000 potrošača nema struju isključivo zbog težine snega, elektroprovodnici prolaze kroz bespuća, šume – istakao je Babović uz napomenu da su ekipe na terenu i da će taj problem biti vrlo brzo rešen.

JP Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo. Apeluju da vozači prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Smetovi od metar

Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš izjavio je da su opštinske službe na terenu, ali da ne mogu sve da postignu.

– Potrebno nam je da se angažuje dodatna mehanizacija. Nanosi u pojedinim selima su i do metar, škole u Božetićima i Jasenovu ne rade – naveo je Vasiljević. Nevreme praćeno jakim vlažnim snegom i vetrom donelo je brojne poteškoće i meštanima Ivanjice. Osim što su zavejani mnogi putni pravci, a pojedina sela skroz odsečena od sveta, najveći problem predstavljalo je otežano snabdevanje strujom, jer su vlažan sneg i jak vetar počupali bandere i stoletna stabla su pala na elektrovodove.