Hadži Marko Vujičić
Manastir Visoki Dečani

Priština u novoj ofanzivi niže bezobrazluk za bezobrazlukom, a na svojatanje srpske kulturne baštine sa teritorije južne pokrajine nadovezuje optužbe da Srbija koči dijalog.

Odnosno, kako tvrdi, glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi, Beograd sabotira dijalog. Uzvraća mu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković tvrdnjom da je to “zamena teza i masna i bezočna laž”.

Dijalog je odavno prestao da postoji, kaže za “Vesti” direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević i dodaje da je pitanje da li ga je istinski ikada i bilo.

– U tom “dijalogu” Srbi s KiM su gubili slobodu, a Beograd svoje interese, pa sada nema šta da se ubrza, ni da se ukoči u srpsko-albanskim odnosima – kaže Rakočević i ocenjuje da Albanci traže jedino “dijalog” o priznanju.

Lažna država, lažni zahtevi, komentariše profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović nove prištinske provokacije.

– Politički su neozbiljne i neodgovorne optužbe Prištine da Srbija koči Briselski sporazum i pregovore, s obzirom na to da albanska strana nije ispunila ništa od dogovorenog iz sporazuma i faktički ga ne priznaju. Aljbin Kurti je dolaskom na vlast rekao da za njega ne važi ono prethodno dogovoreno i potpisano – ukazuje Bjegović za “Vesti”.

Srbija se, ističe Bjegović, uvek odazivala i odazvaće se svakom dijalogu koji vodi kompromisnom rešenju, a na Briselu je odgovornost za ponašanje Prištine.

Miroslav Bjegović

Bisljimi kao Pinokio

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako ističe Petar Petković, nikad nije odbijao dijalog i nedvodmisleno je posvećen pregovorima.

– Ne samo da Kurti nije spreman za dijalog već ni Bisljimi neće da razumno i produktivno razgovara na tehničkom nivou – kazao je Petković i dodao da su o stavovima predsednika Srbije i njegovoj zabrinutosti za stabilnost regiona dobro informisani i Miroslav Lajčak i Kvinta.

Zato, kako je naglasio Petković, niko ne veruje u tvrdnje Bisljimija koji se “već uveliko kandidovao za ulogu Pinokija iz Prištine”.

Nemaju ništa svoje

Istovremeno Priština traži “povraćaj” više od 1.000 predmeta kulturnog nasleđa s teritorije pokrajine. Živojin Rakočević ukazuje da je reč o ideji preko koje sve što je srpsko, osmansko i albansko, u prvoj fazi treba da se ugradi u kosovski sistem i postane njegov osnovni sadržaj.

– U osnovi, radi se o promeni imena i identiteta u kom bi se sve utopilo u albansku etničku masu i nadoknadilo praznu ljušturu sadašnje prištinske administracije – zaključuje Živojin Rakočević.

Miroslav Bjegović poziva Albance da pokažu šta je to njihovo na Kosovu starije od 100 godina.

– Na KiM postoji samo srpska kulturna baština, srednjovekovna država loze Nemanjića, osnivača srpske države koji su stvarali našu kulturu, a ona se nalazi u Unesko od njegovog formiranja – kaže Bjegović.

Naš sagovornik ističe da bi vrovatno većina Albanaca na KiM pokušala da prisvoji srpsku baštinu, jer je osećaju kao svoju, s obzirom na njihovo srpsko, pravoslavno poreklo, čega su i te kako svesni.

Živojin Rakočević

Pretnja Balkanu

Petar Petković se nada da će u nekom trenutku i sponzori Prištine shvatiti da je ona glavna pretnja stabilnosti zapadnog Balkana.

– Nadam se da će i preduzeti odgovornost da se opasno i bezobzirno ponašanje Aljbina Kurtija i njegovih političkih istomišljenika ne pretvori u destabilizaciju prilika na terenu – rekao je Petković.

Petar Petković

Varvarsko uništenje spomenika

Oglasilo se i srpsko Ministarstvo kulture i informisanja, ukazujući da je u pitanju lažna briga o kulturnom nasleđu koje Priština pokušava da preotme i prisvoji. U saopštenju je navedeno da se besmislenim zahtevima za “povraćaj” kulturnog nasleđa, nastavlja kampanja preotimanja srpskog kulturnog nasleđa i njegove zloupotrebe u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta.

Ministarstvo kulture i informisanja navodi da je srpsko kulturno blago na KiM decenijama izloženo različitim vrstama nasilja i pretnji, nasrtajima i fizičkom uništavanju, kao i stalnim kampanjama i pritiscima, pokušajima brisanja i falsifikovanja, što se očigledno neće promeniti.

– U protekle 22 godine uništeno je i oštećeno više od 136 crkava i manastira, zatim više od 5.000 nadgrobnih spomenika, a uništeno ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta.