EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Dugo očekivana i temeljno pripremana ruska ofanziva na istoku Ukrajine počela je stravičnom artiljerijskom pripremom i pešadijskim napadima na nekoliko pravaca, a saopšteno je da je duž fronta dejstvovano po 1.260 ciljeva, što je dosadašnji rekord.

Generalštab u Kijevu očekuje masovan ruski napad u naredna dva do tri dana. Ipak, na severu Donbasa front se već pokrenuo širinom od oko 30 kilometara. Zabeleženi su žestoki ruski napadi iz Izjuma, gde su ranije obezbedili mostobran preko Severskog Donca. Rusi su u ponedeljak sa severa napredovali desetak kilometara i prešli u noćni boj. Ukrajinci su bili prinuđeni da otkriju svoje vatrene tačke, a preduzeli su i kontranapad koji se završio teškim gubicima. Ruski vojnici nemaju kod sebe telefone, ali se ipak pojavio video-snimak ogorčene razmene vatre u kojoj niko nije štedeo municiju.

Gore od Sirije

– Tako nešto još niko od nas nije video, čak ni veterani koji su prošli Siriju. Jata aviona nanose udare bez pauze. Bace bombe i lete na aerodrome po još. Nemam predstavu šta će ujutro ostati od ukrajinskih položaja – preneo je autor snimka.

Gradonačelnik ukrajinskog Kramatorska saopštio je da se borbe vode na oko 40 kilometara od grada. Time je možda i nehotice potvrdio da su Rusi prodrli u prvu liniju odbrane u pravcu tog grada, susednog Slavjanska i Barvenkova. Isto navode i meštani sela koji su ranije napustili svoje domove.

Ipak, niko ne očekuje da će Rusi poći čelom na Slavjansk i Kramatorsk. Vojni eksperti ukazuju da je u utorak rano ujutro sa čak tri rakete iskander M pogođeno brdo Karačun, jedino između ova dva grada, te da će upravo ono biti na pravcu glavnog udara. Time bi Ukrajincima oduzeli mogućnost korekcije artiljerijske vatre.

Put u stepu

Međutim, glavni cilj ruskog napredovanja iz Izjuma je Barvenkovo i oni nastoje da slome ukrajinsku odbranu pre nego što stignu do tog utvrđenog grada, kako bi ga zauzeli brzo i bez većih uličnih borbi. Iz Barvenkova se otvaraju putevi, istina loši, ali kroz golu stepu i njive, a na tom prostoru nema većih gradova za razliku od srca utvrđenog Donbasa sa čitavim nizom rudarskih naselja od 50.000 do 100.000 stanovnika i betonskim sovjetskim zgradama i soliterima. Pritom, u slučaju uspeha iz Barvenkova mogu da biraju da li će da opkole samo donbasku grupu ukrajinske vojske ili će poći na obuhvat svih snaga na istoku zemlje. U oba slučaja njima će poći u susret ruske snage s juga koje su se u ponedeljak pokrenule na frontu širokom oko 40 kilometara između Guljajpolja i Velike Novoselke, gde nema većih naselja ni vodenih prepreka.

Juriš Sibiraca

Istovremeno s napadom iz Izjuma, ruske snage likvidiraju ukrajinski mostobran na levoj obali Severskog Donca, kako bi obezbedile bokove. Reč je o trupama iz Sibira koje pokušavaju da opkole ukrajinsku vojsku u krupnim gradovima Severodonjecki i Lisičjansk. S obzirom na jaku artiljerijsku pripremu, očekuje se uskoro napad i iz Popasnaje s istim ciljem. Kijev je saopštio da se “ukrajinska glavnina povukla iz Kremine da se pregrupiše, ali da se još vode ulične borbe”.

Predaja rezervista

Poseban problem za ukrajinsku vojsku su dosadašnji gubici. Neke kadrovske jedinice na frontu su zamenili prisilno mobilisani rezervisti koji su se prethodnih dana predavali u grupama od po nekoliko desetina, pri čemu su mnogi u poznim četrdesetim godinama. Kod Izjuma se sada prvi put dogodilo da se grupa rezervista predala u dogovoru s ruskom komandom uoči borbe. To je ogromna razlika u odnosu na ukrajinske kadrovske jedinice koje su obučavali i moralno pripremali NATO instruktori. Tako je, na primer, 81. vazdušno desantna brigada u martu opkoljena i gotovo cela izginula u borbama za Izjum.

Pentagon u maglama rata

Pentagon redovno dostavlja Kijevu podatke sa satelita, ali je nejasno kolike su ruske snage na Donbasu dok su njihovi glavni pravci budućeg udara u takozvanim maglama rata. Prema američkim izvorima, u tom prostoru koncentrisano je 76 ruskih bataljonskih taktičkih grupa (BTG), odnosno oko 60.000 ljudi, kao i još oko 50.000 vojnika Donjecke i Luganske Narodne Republike. Zbog maskiranja i neprestanog premeštanja nepoznata je količina ruske tehnike i vojske u drugom i trećem ešalonu, ali se pretpostavlja da je reč o još nekoliko desetina hiljada ljudi.

Njima je, kako kaže Zelenski, suprotstavljeno 44.000 ukrajinskih vojnika na zakovanih na Donbasu od početka rata. A oko 120 kilometara istočno, na liniji Lozovaja-Pavlograd-Vasiljevka, paralelno je koncentrisano još oko 55.000 Ukrajinaca.

Bivši sovjetski i ruski oficiri na svojim internet forumima objašnjavaju da se ukrajinski generalštab uzda u godinama kopanjem i betoniranjem utvrđivane položaje na Donbasu i činjenicu da Rusi nemaju školsko brojno prevashodstvo u odnosu 3:1. Prema njihovim rečima, Kijev predviđa da će Rusi pokušati da se sa severa i juga ukline između donbaske grupacije i one kod Pavlograda istočno. U tom slučaju, ukrajinske snage trebalo bi da napadnu s obe strane i pokušaju da odseku linije snabdevanja ruskih klinova.

Međutim, oni ukazuju da je do sada veći deo ukrajinskih artiljerijskih i oklopno-mehanozovanih jedinica uništen, a da Ruska armija ima i potpunu prevlast u vazduhu. Stoga zaključuju da će svaki kontraudar ukrajinskih jedinica na goloj stepi biti završen ogromnim gubicima i bez uspeha.

Takođe, nije izvesno da će se ruske snage zavlačiti između dva korpusa, već da bi mogle da pođu u opkoljavanje svih stotinak hiljada ukrajinskih vojnika, pri čemu bi snage na Donbasu bile razrezane na nekoliko opkoljenih delova. Tim pre, što napad na većini pomoćnih pravaca još nije ni počeo.

Mala vojska

Rusku BTG opisuju kao artiljerijsko-oklopnu jedinicu sposobnu da sama rešava zadatke uprkos malom broju ljudi. Od pomoćnih jedinica ima i po medicinski i vod snajperista, veze, radare za otkrivanje artiljerijskih položaja, četu za snabdevanje sa 22 kamiona i drugo.

Vojnici do 1.000

Tenkovi 10

BVP 20

BTR 10

Samohodna artiljerija 8

VBR 6

PVO 6

Nacisti se kriju iza dece i žena

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da je započeta velika ofanziva na istoku Ukrajine.

– U ovoj fazi specijalne operacije u Ukrajini, Rusija upotrebljava samo konvencionalno naoružanje. Mi ne razmatramo mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini – rekao je Lavrov i ponovio da je specijalna operacija u Ukrajini usmerena na potpuno oslobađanje Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Međutim, i upotrebljeno konvencionalno naoružanje ima dovoljno užasan efekat. Rusko vazduhoplovstvo tuklo je metalurški kombinat kompanije Azovstalj u Marijupolju bombama od 500 kilograma. Bile su spremljene i one od tri tone, ali je problem što se u sedam spratova podzemnih tunela kompleks Azovstalja zatvorilo oko 2.000 preživelih nacista iz puka Azov, koji su sa sobom uzeli za taoce barem nekoliko stotina žena i dece, žitelja Marujupolja.

Neverovatno, ali Kijev je pokrenuo propagandnu kampanju za spas puka Azov upravo snimcima žena i dece koje su neonacisti zarobili. Ruske snage odredile su po ko zna koji put primirje od dva sata radi evakuacije civila, ali ih Azovci nisu pustili.