Tanjug
Ujedinjeni u borbi za nacionalne interese: Rukovodstva Srbije i Republike Srpske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je razgovarao sa predsedavajućim Generalne skupštine UN i da će u ponedeljak poslati specijalnog izaslanika sa pismom u kojem će tražiti da dobro razmisle o kršenju svih procedura, povodom najavljene rezolucije o Srebrenici.

Trik glasanje

– Obaveza Saveta bezbednosti je da se bavi pitanjem BiH u skladu sa Poveljom UN, jer je reč o nestabilnom regionu, tu su međunarodne snage, čak i ono što nazivaju i visoki predstavnik. Da nije, zašto bi postojao i zašto bi ga slali – rekao je nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske u Beogradu.

Ukazao je da je namera da se prebaci glasanje na GS UN i na kulturu mira i sećanja. Naveo je i da podnosioci nacrta rezolucije o Srebrenici planiraju glasanje u GS UN, 2. maja, i da su smislili “trik” da izjašnjavanje bude prostom većinom, što smanjuje šanse Srbije.

– Onda su prekršili i drugu stvar. Od toga da su potrebne dve trećine, jer se radi o nečemu što može da ugrozi ili očuva mir, došli su do toga da je reč o obeležavanju i kulturi sećanja i da je potrebna prosta većina. Čak ni prosta većina, već da imate za jedan više onih koji kažu “za” od onih “protiv” – kazao je i dodao da su to NATO i još 17 zemalja, među kojima su Nemačka, Ruanda, Velika Britanija, Turska i Slovenija.

Pitao je zašto baš sad na 29-godišnjicu, koja nije ni okrugla.

– Što nije čekano 30 godina? Zato što znaju da imaju manje vlada koje će to podržati nego što je to slučaj – ocenio je on.

Istakao je da je drugo pitanje da li će rezolucija dodatno podeliti narode.

Nismo sami

– Rezolucija o genocidu ili Holokaustu da bi se ograničio na jevrejski narod, iz 2005, jer nisu Nemci proglašeni za genocid ne zbog onoga što su učinili u Kragujevcu, Kraljevu ili Jajincima, već samo za ono što su učinili Jevrejima. Uvek su bile jednoglasno usvajane. Da li vi mislite da će ovo da bude jednoglasno? – zapitao je Vučić.

Srbija će, kaže, sama političkim sredstvima da se suprotstavi zemljama NATO, od Turske do Nemačke, s tim da zna da su šanse minimalne.

– Tih dana pozvaćemo sve Srbe svuda gde god da žive, na svakom mestu i istaći nacionalna obeležja, dan nakon što nas proglase genocidnim narodom istaknućemo našu najlepšu trobojku i pokazaćemo da srpski narod nikad neće moći da sruše, ma koliko se trudili. Borićemo se do poslednjeg trenutka, daćemo sve od sebe, pa ćemo da vidimo – kaže on.

Vučić je objasnio da borba neće biti laka i da Srbiju čeka težak period.

– Nikada neće moći da pokore slobodarski narod. Trobojku nećemo samo u srcu da nosimo, već na svakom mestu, i biće najpopularnija zastava otpora u svetu – kazao je Vučić i naveo da će se Srbija fokusirati na podršku prijateljskih zemalja i “pokazati da nismo sami u svetu”.

Na sastanku su bili predsednica parlamenta Ana Brnabić, šef diplomatije Ivica Dačić, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik RS Milorad Dodik i predsednik parlamenta RS Nenad Stevandić.

Uskršnji sabor

Jedna od tema o kojoj je Vučić razgovarao sa rukovodstvom RS je organizacija predstojećeg Uskršnjeg sabora Srbije i RS, 5. i 6. maja.

– Pripreme teku odlično i uveren sam da ćemo do tada pripremiti veliki broj važnih i korisnih odluka za naš narod – poručio je na Instagramu.

Bez sankcija Rusiji

Predsednik je rekao da Srbija ne menja stav o uvođenju sankcija Rusiji.

– Srbija se ponosi svojim stavom. Mala po svojoj veličini i po broju stanovnika, velika po svom srcu. Srbija nije i neće promeniti svoj stav. Niti ju je ko ucenjivao, niti ko može da je ucenjuje – poručio je Vučić.

Dodik: Genocida nije bilo

Predsednik RS Milorad Dodik je izjavio da nije bilo genocida u Srebrenici, dodajući da je genocid izmišljena forma kojom su pokušali da satanizuju čitav srpski narod.

– Da kroz individualne presude na sudu u Hagu prebace kolektivnu odgovornost na naš narod – rekao je nakon sastanka i naveo da je izmišljeni akt UN bez saglasnosti organa BiH uperen protiv RS.

Istakao je i da će Srpska napustiti odlučivanje u BiH ako se donese takva odluka o genocidu.

Dodao je da neko uporno pokušava da svali krivicu na Srbe, a traže suživot.

– U Srebrenci je ubijeno 3.500 Srba i oko 4.100 Bošnjaka, samo se favorizuje stradanje Bošnjaka – istakao je Dodik.

Najavio je niz akcija, sednicu skupštine RS koja će doneti neke odluke i protestni miting u Banjaluci, 18. i 19. aprila.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here