comons.wikimedia/Elekes Andor
Bivši ambasador Velike Britanije u Srbiji Čarsl Kroford

Bivši ambasador Velike Britanije u Srbiji Čarls Kroford uoči dolaska u Beograd na sutrašnju konferenciju o odnosima Britanije i Srbije kaže da je ovde bio poslednji put pre 10 godina i da se nada da će sada videti pokretačku energiju jer, kako kaže Srbija “ima objektivnu snagu, po pitanju vojske, trgovine, akademske, profesionalne snage”.

– Ali, tu snagu treba koristiti mudro i ja to želim da vidim kada se vratim posle deset godina u Beograd. Pitanje da li je Srbija iskoristila efikasno svoju snagu. Imate prednosti, ali morate da ih iskoristite. To je izazov – smatra on.

Na pitanje kako vidi odnose Srbije i Velike Britanije Kroford kaže da su oni normalni.

– Više nisam profesionalno uključen u ovo pitanje, gledam sve sa velike distance, ali interesantno je pitanje – šta je merilo uspeha, a šta neuspeha? U redu je, imate nove trgovinske sporazume, siguran sam da su odnosi normalni, razumni. Postoji glavno neslaganje po pitanju Kosova. Naći ćemo zanimljive teme da razgovaramo o takozvanoj evropskoj arhitekturi, zbog Bregzita, Covid-19, između ostalih stvari. Svet se menja očigledno, a Srbija i Velika Britanija pokušavaju da vide gde se uklapaju – naveo je bivši ambasador.

Gde su granice Srbije?

On takođe dodaje da nije siguran da postoje veliki izazovi između Beograda i Londona.

– Nisam siguran da li postoje veliki izazovi između dve zemlje, ali tu je pitanje Kosova svakako. To je strateško neslaganje, gde su granice Srbije, i to jeste veliko pitanje, ali bez obzira na to, možemo da se nosimo sa tim – istakao je Kroford.

Upitan da prokomentariše nedavni upad kosovskih specijalaca Rosu na sever Kosova i Metohije, kada je došlo do nereda i zatvaranja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, i da li je Velika Britanija stajala iza ove akcije, Kroford kaže da ne želi da priča o detaljima.

– Nisam u toku po ovom pitanju. Ono što bih mogao da savetujem, to je da velike sile žele miran život na Kosovu. Ne žele da vide nestabilnost koja postoji od pre 30 godina. Nebitno je gde se nalazimo po pitanju evropske integracije, odnosa sa Rusijom i svega ostalog, mudar način da se krene napred je da se razgovara kako se stvari ne bi pogoršale. Jer ako se pogoršaju svi će biti siromašniji – rekao je Kroford.

Šesta konferencija o odnosima Velike Britanije i Srbije, pod nazivom “Mogućnosti nakon novog bilateralnog trgovinskog sporazuma”, biće održana sutra u organizaciji “Eurosfera & Partners” iz Beograda, uz podršku Grupe za Srbiju Parlamenta Velike Britanije i Parlamentarne grupe prijateljstva sa Velikom Britanijom u Narodnoj skupštini.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here