Tanjug
Bivši američki ambasador u Srbiji Kameron Manter

Bivši ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter smatra da to što Beograd nije priznao nezavisnost Kosova, sprečava Srbiju da zauzme zasluženo mesto u Evropi i da, kako kaže, izgradi mirnu i prosperitetnu budućnost za svoje građane i da je zbog toga rešavanje “kosovskog pitanja” za Ameriku, ali i za Evropu deo napora da Srbija uspe.

Manter dodaje da SAD još od 2008. godine ohrabruju druge države koje nisu priznale Kosovo da to učine i naglašava da Amerika “nastoji da blisko sarađuje sa svojim evropskim saveznicima u rešavanju kosovskog pitanja”.

Manter odgovarajući na pitanje Tanjuga da li i kako SAD vrše pritisak na zemlje, naročito članica EU, koje nisu priznale Kosovo da to učine kaže:

– Pretpostavljam da SAD nastavljaju da to čine, posebno u dogovoru sa većinom zemalja EU koje takode priznaju Kosovo.

Na pitanje da li očekuje da uskoro bude imenovan novi izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine i da li bi to značilo da se SAD značajnije uključuju u dijalog, Manter smatra da bi se izaslanik više fokusirao na konkretne predloge za reforme na Balkanu.

– Fokusirao bi se pre na konkretne predloge reformi na Balkanu, rešavanje gorućih pitanja upravljanja i ekonomskog razvoja, nego na institucionalne inicijative – smatra Manter, koji je sada na čelu u američkog Ist Vest Instituta.

Komentarišući šta je ostalo od Vašingtonskog sporazuma potpisanog u septembru 2020. godine i koliko je za administraciju Džoa Bajdena taj sporazum obavezujući, Manter ističe da je taj sporazum od početka loše planiran i izvršen.

– On se dogodio prvenstveno u domaće američke političke svrhe – nemajući na umu ozbiljne spoljnopolitičke ciljeve – smatra on.

2 COMMENTS

  1. Da Srbija uspe, tako sto ce da pokloni kriminalcima 15% svoje teritorije, koja je ujedno i njena sveta prapostojbina??? Hvala gospodinu na brizi, neka on te price sacuva za sebe i svoje finansijere.

  2. Dobio covek pare da laje na zvezde, zasto braniti lajanje, u americi su 50% naroda nepismeni, 90% neznaju da sem rusije i nemacke u evropi postoje i druge drzave, pa je svejedno sta laje doticni

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here