EPA/Sergey Dolzhenko
Vladimir Zelenski

Sjedinjene Američke Države teško da će ostaviti ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog u životu nakon neuspeha Oružanih snaga Ukrajine na frontu, izjavio je bivši analitičar CIA Leri Džonson u emisiji “Džadžing fridom” na Jutjubu.

– Mislim da su mu dani odbrojani. Ne vidim da Zelenski ima šanse da se spasi. Nećemo mu dozvoliti da iz ovog sukoba izađe živ – ocenio je Džonson.

Prema njegovim rečima, u istoriji ima mnogo primera kako su SAD izdale vlade zemalja koje su bile u vazalnoj zavisnosti od njih. Džonson je dodao da posle neuspeha kontraofanzive ukrajinskih snaga zapadni saveznici sve češće kritikuju kijevske vlasti zbog njihovih dejstava.

– Ako smo ranije Zelenskog izdizali iznad Vinstona Čerčila, sada pokrećemo pitanje o njegovoj zavisnosti od narkotika i korupciji u zemlji – zaključio je bivši analitičar CIA.

Švajcarski list “Noje cirher cajtung” objavio je ranije da su zbog propasti ukrajinske kontraofanzive zapadni partneri počeli da traže objašnjenja od Zelenskog. U članku se navodi da politički opstanak ukrajinskog predsednka trenutno zavisi od ispunjenja obećanja da će vratiti izgubljene teritorije.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov saopštio je ranije da je Kijev od početka kontraofanzive, u periodu jun-jul, izgubio preko 43.000 vojnika. Pored toga, ukrajinska vojska izgubila je 76 američkih artiljerijskih sistema M777, 84 samohodne artiljerijske haubice iz Poljske, SAD, Francuske i Nemačke.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here