Tanjug

Istraživač britanskog Centra za geopolitike i bivši diplomata u BiH Timoti Les tvrdi, komentarišući navodni slovenački “non pejper”, da bi Srbija prihvatila “gubitak Kosova”, ako bi zauzvrat dobila Republiku Srpsku i ponavlja da sve dok ne budu ispunjene želje Srba, neće biti mira na Balkanu.

Les je za sarajevski “Face TV” rekao da neće doći do primene navodnog “non pejpera” sve dok je na vlasti američki predsednik Džozef Bajden, ali smatra da su Srbi spremni da čekaju i četiri godine kako bi, kako je naveo, ostvarili cilj koji žele dve decenije.

Tvrdi i da Balkan nikada neće ući u EU, kao i da će tenzije ostati sve dok se ne promene granice i ocenio je da bi se, ako se Republika Srpska otcepi, BiH našla “u onoj situaciji koju Srbija ima sa Kosovom”.

U tom kontekstu istakao je da postoji jasna granica koja odvaja RS od Federacije BiH.

Les predviđa da je moguće da dođe do manjih sukoba oko Brčkog, Mostara i Kosovske Mitrovice, a smatra i da će, ako dođe do nasilja, doći “od strane Bošnjaka koji brane BiH”.

– Ne predviđam rat, ali uvek postoji opasnost! Ako dođe do nasilja, doći će od strane Bošnjaka koji brane BiH. Jedina vrsta sukoba koju bi mogli voditi je ponavljanje sukoba iz ‘99. na Kosovu! – rekao je Les.

To je, upozorio je, političko samoubistvo.

– Bošnjaci nemaju vojsku, ako napadnu bh. Srbe imaće problem sa Srbijom, izgubiće moralni integritet. Ako se Srbi otcepe, Bošnjaci bi se bunili, ali neće se boriti za nemogući cilj, Ako se RS otcepi, BiH bi se našla u onoj situaciji koju Srbija ima sa Kosovom. Situacija se promenila, ljudi su se razdvojili, postoji jasna granica koja odvaja Srpsku od Federacije –  rekao je Les.

On smatra da je navodni “non pejper” potekao iz kancelarije slovenačkog premijera Janeza Janše i ocenio da taj dokument predstavlja priznanje nove političke stvarnosti.

Les je ocenio da bi se Srbija “svrstala s Rusijom ako RS bude ujedinjena sa Srbijom”, i da bi to stvorilo jaču prorusku državu na Balkanu što, naglašava, nije u interesu SAD.

– Ujedinjenje Srbije i Republike Srpske bi bila vrsta sporazuma između Srbije i SAD, gde bi Vašington naplatio cenu! Srbija će prihvatiti gubitak Kosova, ako zauzvrat dobije RS, to je dugoročni plan. Srbija veruje da bh. Srbi pokazuju da je BiH nemoguća država koja ne vredi čuvanja, i da će Amerika dozvoliti raspad BiH, tako bi se istovremeno rešila dva problema. Srbija je svoj trenutak propustila, imala je mogućnost pod Trampovom administracijom, vreme je isteklo! – ocenio je Les.

3 COMMENTS

  1. Čovek je u jednom u pravu, dok se ne ispune želje Srba, ali pogrešno veruje da bi iste bile, Kosovo.

  2. Jedina želja srba je da vama bude ono što se srbima desilo u zadnjih 25 godina. A na dobrom ste putu da vam se desi.

  3. Ja kao srbin iz Srpske, na to ne bih nikada pristao. Ja sam i ovde odlazio o borbu s molitvom, da nam bar Srbija ostane. Iako, sa Srbijom nemam ništa, neke rodbine tu i tamo, u Bosni sam rodjen, za srpsko se borio. Jer, tako je meni iz moje perspektive izgledao rat – kidisu svi da nas ponovo uguse i satru. Dakle, ja kao srbin iz Srpske bih rado ostavio i ovo ovde svoje a nemam mnogo, i dao im Srpsku za Kosovo a ne obrnuto. Kosovo nizasta, sve za Kosovo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here