EPA/Enric Fontcuberta

Bivši ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Garsija-Margaljo upozorio je da bi priznavanje Kosova kao države predstavljalo “veoma komplikovan i ozbiljan” presedan za Španiju zbog Katalonije i njenog hipotetičkog proglašenja nezavisnosti.

Margaljo je u intervjuu za podkast na španskom portalu Kope rekao da to što Madrid prihvata kosovski pasoš kao važeći ne podrazumeva priznanje države, ali i izrazio uverenje da je očigledno da je to “odlučujući korak” ka tome.

Kritkovao je aktuelnog ministra spoljnih poslova Žozea Manuela Alvaresa za nedoslednost, jer je njegov stav bio da nepriznavanje Kosova znači da se to ne čini ni sa njihovim pasošima.

– A, sada kaže da se pasoši mogu priznati, ali to ne znači priznanje države. Protivrečnost koju je teško razumeti – primetio je Margaljo.

Podsetio je da je Španija priznala šest federativnih republika koje su činile bivšu Jugoslaviju, jer im je ustavom priznato pravo na otcepljenje, ali ne i pokrajine Vojvodinu i Kosovo.

– A, priznanje Kosova znači kršenje tog principa i stoga stvaranje veoma komplikovanog i veoma ozbiljnog presedana u odnosu na Kataloniju – upozorio je Margaljo ističući da je katalonsko pitanje najozbiljnije koje Španija ima.

Dodao je da je španska spoljna politika “veoma teška za razumevanje i nije autonomna”, jer, kako kaže, zavisi od pritisaka i ucena partnera u vladi Pedra Sančeza.

– Ako postoji nešto što mora da karakteriše spoljnu politiku, to je da bude jasna, transparentna, fer politika koja se održava tokom vremena. Ovde su porušeni svi konsenzusi, politika je razbijena u Sahari i na Kosovu, biće i u Gibraltaru… – procenjuje Margaljo.

Ističe da je međunarodno pravo najbolja odbrana Španije.

– Međunarodno pravo kaže da se jednostrane secesije ne mogu priznati, da jednostrani referendumi nisu izvor prava… Svi to priznajemo – naglasio je Margaljo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here