Bivši specijalci oslobođeni za zločine u “Oluji”

0

Hrvati zločinačku akciju "Oluja" slave kao praznik (Foto: Ilustracija)
 

Prvostepenu presudu bivšim pripadnicima policijske antiterorističke jedinice Lučko izrekao je sudija zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović posle više od dve i po godine suđenja. Tokom postupka je ispitano oko 70 svedoka, među kojima i generali Mladen Markač i Ivan Čermak, koji su u Hagu oslobođeni krivice za ratni zločin tokom i posle "Oluje".

 

Optužnica je teretila Drlju za neposredno počinjenje zločina kao i za nesprečavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih kuća, a Krajinu po komandnoj odgovornost. Obojica su na početku suđenja odbacili krivicu.

 

U slučaju Grubori bio je optužen i Igor Beneta čije je telo 2011. pronađeno obešeno u šumi na području Zadra, a u delu javnosti se nagađa da je ubijen iako je unutrašnjom kontrolom policija utvrdila da je reč u samoubistvu.

 

Sumnju da je ubijen javno je izrekao i jedan od bivših zapovednika specijalne policije Željko Sačić koji je u osvojenom postupku osumnjičen jer nije preduzeo ništa da bi sprečio taj zločin ni kaznio počinitelje.

 

Tužilaštvo je optužnicom podignutom krajem 2010. godine teretilo bivše specijalce da su 25. avgusta 1995. u Gruborima ubili šestoro starijih srpskih civila i to u vreme kada je grupa specijalaca osiguravala put Voza slobode kojim je nakon "Oluje" u Split išao hrvatski državni vrh na celu s tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here