Tanjug/AP
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken nastavio je danas svoju bliskoistočnu turneju i susrete sa arapskim liderima, u okviru diplomatskih napora da se zaustavi dalje širenje rata u Gazi.

Blinken se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima susreo sa vladarom Abu Dabija, šeikom Mohamedom Bin Zajedom Al Nahjanom, a kasnije danas, pre odlaska u Izrael, trebalo bi da razgovara i sa saudijskim prestolonaslednikom princom Muhamedom bin Salmanom, u gradu oazi Al Ula, prenosi Rojters.

Blinken je juče posetio Jordan i Katar i pokušao da uveri lidere tih arapskih država da se SAD protive raseljavanju Palestinaca izvan Pojasa Gaze.

On je predočio da umesto toga zvanični Vašington želi da muslimanski susedi Izraela igraju aktivnu ulogu u organizovanju buduće vlasti u Pojasu Gaze.

Američki državni sekretar traži od arapskih država da pokušaju da se smanje tenzije sa Libanom, Sirijom, Irakom i jemenskim Hutima, koje su pojačane nakon izbijanja sukoba ozmeđu Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Blinkenu se pridružio specijalni izaslanik SAD za Jemen Tim Lenderking, u pokušaju zvaničnog Vašingtona da pridobije regionalnu podršku za suprotstavljanje napadima proiranskih Huta na komercijalne brodove koji plove u Crvenom moru.

Blinken je juče u Kataru rekao da su napadi Huta poremetili ili preusmerili skoro 20 odsto globalnog pomorskog transporta, što dodatno poskupljuje robu, uključujući hranu i gorivo.

SAD su okupile međunarodnu koaliciju u kojoj je više od 20 zemalja, u nastojanju da se zaštite brodovi u vodama Crvenog mora koji plove rutama u blizini delova Jemena gde Huti imaju kontrolu.

2 COMMENTS

  1. То су само лажи
    Американци ту долазе да осигурају своју корист, има ли још држава које вјерују у договор са америком, америка је заснована на отимању и закона јачег по сваку цијену, са њима се преговара као што то раде Руси и Кинези.

    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Prvo baciš zapaljenu šibicau u vagon kerozina pa se vratiš za pola sata kao da si zainteresovan da pomogneš oko gašenje iste. Uvek ista metra usa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here