BMW Serije 5 nije bezbedan kao što se mislilo

0

BMW-u Serije 5 dobio je ocenu "marginal" na testu sa malim preklapanjem, što je druga najlošija ocena
 

BMW Serije 5 poslednji je u nizu luksuznih limuzina koji nije zadovoljio na testu frontalnog sudara sa malim preklapanjem površina.

 

Lincoln MKS još gori

Pored modela bavarske kompanije, do sada je testirano još 6 automobila iz segmenta limuzina srednje klase. Infiniti Q70, Hyundai Genesis, Acura RLX, Mercedes E klase i Volvo S80 dobili su najveću ocenu ("good"), dok je Lincoln MKS prošao još gore od BMW-a, sa najlošijom ocenom ("poor").

Ovaj model do sada je smatran jednim od najbezbednijih modela u klasi, što je potvrđeno i na testu bezbednosti koji sporovodi organizacija EuroNCAP, na kome je dobio najviše ocene.

 

Čak i tokom testiranja koji je organizovao američki institut, BMW Serije 5 potvrdio je odlične rezultate, ali samo kada su u pitanju običan frontalni i bočni sudar. A onda je usledio test sudara sa malim perpustom.

 

Reč je o simulaciji frontalnog sudara sa nepokretnom preprekom, kod koga je zahvaćeno 25 odsto površine prednjeg dela automobila, na strani vozača.

 

Test je pokazao da se prilikom udara u prepreku (pri brzini od 64 km/h) struktura prednjeg dela automobila deformisala toliko da se u predelu nogu pomerila oko 30 cm ka vozaču, dok se instrument tabla približila za 14, a stub upravljača za 8 cm, što utiče na to da vozačev vazdušni jastuk tada više nije centriran kako treba.

 

IIHS je procenio da bi vozač BMW-a Serije 5 pretrpeo ozbiljne povrede donjih ekstremiteta u slučaju sudara sa malim prepustom, koji se u realnosti može dogoditi kada vozilo udari u drvo ili stub ulične rasvete prednjim levim delom.

 

Pogledajte kako je izgledala simulacija frontalnog sudara sa malim prepustom:

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here