pixabay.com

Uz pomoć inovativnih i vrlo osetljivih metoda ispitivanja, naučnici iz Španije i Maroka su ustanovili da bi u samo jednoj čaši mleka moglo biti i do 20 analgetika, antibiotika i hormona rasta.

Dok neki stručnjaci tvrde da pronađene količine nisu dovoljne da utiču na ljude, mnogi od dodataka se ipak skladište u naša tela, pa nakon dužeg perioda i čestog konzumiranja mleka mogu postati problematični.

Naučnici sa španskog Univerziteta Haen su analizirali 20 uzoraka kravljeg i kozjeg mleka koje su kupili u standardnim trgovinskim lancima u Španiji i Maroku. U mleku su pronašli pravi mali hemijski koktel sastojaka koji su davani životinjama pre muže ili koje su životinje unele sa hranom.

Neki od zagađivača mleka koji su pronađeni na uzorcima iz prodavnica uključivali su triklosan (anti-gljivični lek), 17-beta-estradiol (polni hormon) i florfenikol (antibiotik).

Iako su sve testirane vrste mleka sadržavale hemikalije, kravlje mleko je bilo najkontaminiranije. To i ne čudi, s obzirom da krave redovno dobijaju antibiotike, hormone rasta i hrane se sumnjivom genetski modifikovanom hranom.

Prema istraživanjima na Univerzitetu Haen, od hemikalija koje se nalaze u mleku koje se prodaje u prodavnicama i koje svakodnevno konzumiramo, najveću koncentraciju ima antibiotik florfenikol i antimalarik pirimetamin, lekovi protiv bolova ketoprofen, diklofenak, naproksen, kao i polni hormoni i steroidni hormoni 17-beta-estradiol, 17a – etnilestradiol i estron.

Mleko prirodno sadrži malu količinu hormona. U EU postoji striktna zakonska regulativa kojom se štite potrošači. U Evropskoj uniji, kao ni kod nas, tretiranje životinja hormonima nije dozvoljeno, tako da osim prirodno prisutnih, drugih hormona ne bi trebalo da bude.

Što se tiče antibiotika, njihova upotreba je dozvoljena, jer krave kao i ljudi mogu biti bolesne. Količina antibiotika koja zaostaje u mleku se kontroliše i ne sme da pređe određenu granicu.

Ako redovno pijete mleko, savet je da se ipak malo potrudite, raspitate i potražite organsko, prenosi “Politikin magazin”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here