Tanjug
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je za Demostat da je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavom da će za Rusiju, kada je reč o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, biti od značaja stav Beograda, faktički prepustio vruć krompir Srbiji.

– Ta poruka je nešto drugačija nego što su bile poslednje poruke Sergeja Lavrova i Vladimira Putina pred rat u Ukrajini, kada su govorili da će pratiti ono što Beograd radi, ali da se to ne odnosi na poziciju Kosova u UN – naglašava Janjić.

– Svu odgovornost za odluke je prebacio na Vučića, na sadašnju vlast, a to znači da onda mora i unutar te vladajuće koalicije svi da se preispituju šta je sada ruski interes – rekao je Janjić.

Janjić navodi da se Rusija dugo nije oglašavala u Srbiji, pogotovo ne po pitanju Kosova i iz Bocan-Harčenkovih poruka zaključuje da on i dalje vidi ulogu Rusije kao vrlo moćne, gotovo jednake s Kvintom, kao da nije svestan da “više ne postoji Kontakt grupa za Balkan” i da sad taj posao vode drugi.

Prema njegovim rečima, nije tačno da se Rusija zaista pita isto koliko i velika petorka, pogotovo ne u Generalnoj skupštini UN, kroz koju će morati da prođe konačna odluka o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kada do toga dođe.

– Cela priča da kosovski problem ne sme da se izmesti iz Ujedinjenih nacija ne stoji, jer on i nije izmešten iz UN, ali jeste iz Saveta bezbednosti UN, tamo više neće doći nikad, osim pitanja punopravnog članstva Kosova u UN – naveo je Janjić.

Nekadašnja zamenica predsednika Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Vesna Marković izjavila je za Demostat da je Bocan-Hačenko poslao jasnu poruku da će ta zemlja koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarila svoje ciljeve u vezi sa okončanjem rata u Ukrajini.

– Ovo je drugi put da čujemo od zvanične Rusije da je rešsavanje pitanja Kosova i Metohije povezano sa ratom u Ukrajini i okončanjem tog sukoba. Prvi put je bio prilikom pozivanja predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina na kosovski presedan – rekla je Marković.

Prema njenim rečima, sada je Bocan-Harčenko bio neuporedivo direktniji i jasniji, stavljajući do znanja šta su stvarni interesi Rusije na Balkanu i da će koristiti otvorena pitanja na Balkanu kako bi ostvarili svoje ciljeve vezane za okončanje rata u Ukrajini.

Ona smatra da Bocan-Harčenko nije poslao poruku samo Beogradu, već, koristeći sadašnji razvoj događaja u vezi sa francusko-nemačkim planom, i EU i SAD da je Rusija spremna na neku vrstu dogovora, odnosno trgovine sa zapadnim zemljama.

Kako ističe, Bocan-Harčenko je direktno poručio da će se pitanje rešavanja statusa Kosova i Metohije rešavati zajedno sa ukrajinskim sukobom.

11 COMMENTS

    • Glupo.
      Niste razumeli poruku, kao ni komentatori u tekstu.
      Suština je suptilna, izbegavanje sukoba sa sadašnjom vlašću u Beogradu.
      Uostalom, Rusija sve vreme nudi podršku koju srpske vlasti odbijaju.

  1. ovde ima budalesina kolko hocete. ako srbija prizna kosovo priznace ga i rusija. da neko nije drugacije ocekivao? ako bude branila uz rusiju ce i odbraniti.

    • Rusija stoji uz Srbiju i braniće naše interese po pitanju KiM, osim ukoliko mi ne promenimo svoj stav prema tom istom pitanju.
      Verujem da si i ti uvideo da ovi naši kvazi novinari i kvazi stručnjaci namerno tumače iskrivljeno sve što predstavnici Rusije kažu…

  2. Pa normalno, ako nama naša Zemlja nije bitna, što bi bila bitna Rusiji? Glavo gore braćo i odlučno reći NE izdaji!

  3. Kao sto se vidi Srbija je pustila Kosovo nizvodu od milsevica pa do vucica .Kosovu je prakticno Srbija omogucila da ima svoje granice policiju i pasose to znaci automatski da je drzava. Srbija je po svakom pitanju za kasnila sto se tice Kosovo a Rusiju ne interesuje Kosovo to je samo raztezanje kao kisna glista vucic je postavljen samo da vara i manipulise Srbski narod a naravno i rusi su to primetili i sta kazu kad se Srbija nije interesovala da ne izgubi 15 % svoje teritorije zasto bi mi se tu mesali a drugo Srbija i nije pozvala Putina da pruzi vojniu pomoc da se resi Kosovo i vrati Srbiji jel jel Srbija je zbog Kosova okupirana to znaci da svaka zemlja ima pravo da trazi vojnu pomos od druge a to ovoga puta trebala je Srbija pozvati Rusiju u pomoc. Posto do toga nije doslo znaci Srbija tu nema nikakve sanse samo cisto gubljenje vremena kao u uvek.

  4. rusija se u poslednji 100 godina protivila srbskim interesima i tito je posle rata trazio od veliki sila da srbija dobije comad teritorijeizmedu bugarske i grcke da dobije izlaz na egejsko morerusija se usprotivilai to s nije dogodilo poslednje rusko nepostovanje srbije jeste korbacevpredao kosovo zapadu a zapad njemu predao ukrainu

  5. Dok ceo normalan svet daju podršku suverenoj državi Ukrajni…. mi fanatici podržavamo agresorsku Rusiju, Putina i ovog rusa Bocana!!! Jadan naš narod u ovoj državi.

  6. Требају ли Руси бити бољи Срби од самих Срба?
    Београдска политика је и отјерала Руску војску са КиМ зар не?

    https://youtu.be/aHrKz2GoAJ0

    Погледајте господина Конузина
    Био је огорчен на Србе , имао је право
    НАТО канцеларија је и дан данас у Београду , зашто ?
    Којих шпијуна је највише у Београду
    Па западних , нико их не дира раде шта им воља?
    Па шта очекују Срби?
    Tako im je dobro bilo kad su isporučili izuzetne srpske generale…
    Koji su branili svoju zemlju.
    Pa onda Младића, Караџића ,
    Итд све Србе из Републике Српске .
    Милошевића такође.
    Србија за то све добила шта???
    Дугу мотку са малом шаргарепом …
    И сад настављају даље
    Ти исти који су уранијумске бомбе бацали , на тоне, по свим Србима.
    Од терориста створили војску?
    Зар не
    Молио бих редакцију
    Без цензуре
    Ово је гола истина
    Хвала
    🇷🇸☦️🇷🇸

  7. Краљево ,
    О чему ти то причаш???
    Подржавамо ми суверену украјину,
    Запад то ради такође.
    САМО ЗАПАД НЕ ПОДРЖАВА СУВЕРЕНУ СРБИЈУ 1244УН
    ТО ЈЕ РАЗЛИКА
    ПОВЕЉА УН ЈЕ ИСТА ЗА ЦЕО СВЕТ
    ИЛИ МОШДА И НИЈЕ ???
    🇷🇸☦️☦️☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here