Tanjug
Aleksandar Bocan-Harčenko

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Rusija dosledno posvećena Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, ne priznaje Kosovo i ostaje odana principu podrške Beogradu, navodeći da nema pravednog rešenja kosovskog problema bez Kine i Rusije.

– Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, Rusija će podržati samo rešenje koje odgovara nacionalnim interesima Beograda, bilo da je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom ili smirivanju trenutne krize – rekao je Bocan-Harčenko za Večernje novosti.

Upitan da li su tačne pojedine tvrdnje da bi zbog izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba Moskva ipak mogla da napravi zaokret i prizna Kosovo, Bocan-Harčenko je rekao da to jednostavno nije istina.

Evropski plan – zaobilazni put da Srbija prizna Kosovo

Govoreći o francusko-nemačkom planu za rešavanje statusa Kosova, koji je podržala cela EU, on je rekao da misli da je u pitanju pokušaj Zapada da pronađe zaobilazni put da Srbija prizna Kosovo i da ono uđe u međunarodne institucije, u UN pre svega.

Bocan-Harčenko ne veruje da taj plan može da posluži kao dobra osnova za dalje razgovore, jer se u planu direktno navodi da Srbija neće sprečavati ulazak Kosova u međunarodne institucije, iako Zapad pokušava to da predstavi kao put ka normalizaciji, a ne priznavanje.

– Suštinski to jeste priznavanje. Ako država daje saglasnost za članstvo u međunarodnim organizacijama, u ovom slučaju Kosova, onda smatra da je Kosovo međunarodno-pravni subjekt, a kao član UN, Kosovo postoji kao država – ukazao je Bocan-Harčenko.

Upitan da li bi Rusija glasala za prijem Prištine u UN ako Beograd prihvati francusko-nemački plan i ne sprečava ulazak Kosova u UN, on je rekao da ne želi da priča o nekim stvarima koje rukovodstvo Srbije, pre svega predsednik Aleksandar Vučić, odbija.

– On je dao podršku u prilog razgovorima, ali je rekao da ostaje u okvirima Ustava Srbije i nacionalnih interesa – naveo je ruski ambasador

Temu Kosova potrebno vratiti u Savet bezbednosti

Prema njegovom mišljenju, nemoguće je naći pravedno rešenje za kosovski problem, bez učešća Rusije i Kine, kao stalnih članica Saveta bezbednosti.

– Na kraju krajeva, pravedno rešenje moguće je samo uz podršku Saveta bezbednosti, uključujući podršku Rusije i Kine, kao stalnih članica. Zato mislimo da je tu temu potrebno vratiti u Savet bezbednosti – istakao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije, on je rekao da Rusija veoma visoko ceni istrajnost i junačko ponašanje predsednika Srbije u vezi sa ovim pitanjem.

– Naravno, treba gledati i širu sliku, a to je da imamo mogućnosti za razvoj i nastavak odnosa i saradnje, što je naravno dobit za Srbiju, bilo u energetici ili nekoj drugoj oblasti –  kazao je ambasador Rusije u Beogradu.

3 COMMENTS

  1. Слажем
    Се 🇷🇺☦️🇷🇺

    Вратите Руске јединице на КиМ
    🇷🇺☦️🇷🇺
    Сви Срби то прихватају
    Дајемо на 100 година управљање КиМ-јом Русији 🇷🇺☦️🇷🇺
    Како је могао хонг-конг бити енглески 100 година
    Може тако и КиМ🇷🇺☦️🇷🇸

  2. Tu se samo gledaju neki politicki interesi koji Srbima nece pomoci. More kakva Rusija , kakva Kina, :
    “uzdaj se samo u se i u svoje kljuse”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here