Youtube/TGI Serbia
Rade Jelenković

Zlato je oduvek imalo važnu ulogu ne samo za ekonomiju, već i za državne sisteme. Profesor Rade Jelenković smatra da je značaj pronalaska novih količina rudnih rezervi bakra, zlata i drugih mineralnih sirovina za Srbiju ogroman i sa privrednog, ali i socijalno-ekonomskog stanovišta.

– Koristi od eksploatacije mineralnih sirovina u našoj zemlji su višestruke. Osim rudne rente, koja u slučaju metaličnih mineralnih sirovina iznosi pet odsto od prihoda, od kojih 60 odsto pripada državnom, a 40 odsto lokalnom budžetu, eksploatacija omogućava i direktno i indirektno zapošljavanje radne snage, a indirektno zapošljavanje u rudarskom sektoru je često značajno veće od direktnog, čak i do pet puta – naglašava profesor Jelenković.

On dodaje da se ne može zanemariti ni značaj za razvoj i unapređenje života lokalne zajednice na čijoj se teritoriji obavlja eksploatacija, razvoj infrastrukture, putne mreže, kao i plaćanje različitih poreza i doprinosa.

– Očekivani ekonomski doprinosi projekata eksploatacije i prerade ruda metala često su za državu i lokalnu zajednicu pozitivniji od prostog profita koji se distribuira deoničarima. Normalno, ne treba zaboraviti ni sigurnost snabdevanja industrijskih kapaciteta i tržišta Srbije svim vrstama mineralnih sirovina, razvoj novih tehnologija u cilju većeg iskorišćenja rudnih ležišta, i to u svim fazama, od istraživanja, preko eksploatacije do prerade – zaključuje Jelenković.

Sutra – Bogata rudna nalazišta (4): Rano je za benefite

2 COMMENTS

  1. Jeste veliki znacaj bez pogovora ali kad bih to islo u korist SRBIMA a ne KINEZIMA i drugim Ako je Vucic Srbin onda ja nisam ništa.Naravno okolina se mora sacuvati.Narod zivi od onoga sto posije i ubere.Lopovi od nasih prirodnih bogatstava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here